ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Între presiunea menţinerii unui preţ competitiv şi păstrarea businessului în piaţă: producătorii de alimente anunţă scumpiri pentru T1/2022

01.02.2022, 00:07 Autor: Florentina Niţu

Producătorii de alimente anunţă creşteri de preţuri în primul trimestru al acestui an, pentru că din scumpirea energiei şi a gazului, a furajelor sau a îngrăşămintelor rezultă un cost total egal sau mai mare decât costul de producţie, iar pentru a rămâne în piaţă nu mai pot lucra în pierdere, a fost una dintre concluziile ediţiei din 31 ianuarie a emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi de Profi.

„Există o Românie ruptă în care mediul rural şi mediul urban se con­fruntă cu realităţi diferite. Cei mai afectaţi vor fi cei din mediul rural şi producătorii agricoli. Avem cinci ani în care preţurile pe raft nu au crescut, dar pentru producători ele au scăzut, pentru că a fost pusă presiune pe ei. Dar porcul, pasărea, cu ce să îl sau o crească? Ne aşteptăm la creşteri de preţuri în continuare şi T1/2022 este cea mai mare provocare“, a spus Ovidiu Bucătaru, CFO, Grup Şerban Holding.

Grupul are peste 400 de angajaţi şi este activ în mai multe domenii, precum agri­cultură, comerţ cu cereale, plante oleaginoase şi legume, creşterea păsărilor, panifica­ţie, patiserie-cofetărie, lanţ propriu de magazine – Băcăniile Şerban, distribuţie şi transport. Bucătaru a precizat că în cazul lor, costul de producţie al cărnii de pasăre are un deficit de minimum 12% la condiţiile din această iarnă.

În cazul furajului pentru creşterea puilor, executivul spune că dacă în 2019 pornea de la un preţ de 1.200-1.400 de lei/tonă, acum este peste 2.000 de lei/tonă, adică a crescut cu 40-60%. „În plus, avem o factură la utilităţi pe care nu am putut să o negociem. La gaz avem un preţ de patru ori mai mare şi am văzut măsuri pentru plafonare, dar care este parţial în ajutorul nostru, pentru că şi cu aceasta creşterea ar fi de 300% şi plus combustibilii folosiţi, aceste componente reprezintă 35% din costurile noastre de producţie. Suntem într-o situaţie în care un flux corect de producţie e greu de susţinut“, a subliniat Bucătaru.

În acelaşi timp, Ioan Ladoşi, preşe­dintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, susţine că în structuctura costului de producţie a cărnii de porc, 70% este repezentat de costul cu furajele. „Dacă adăugăm ce s-a întâmplat şi cu preţul utilităţilor, care în unele cazuri au crescut cu 500-600%, imaginea sectorului este sumbră, pentru că ne apropiem de a noua lună în care costul de producţie depăşeşte cu 30% preţul de vânzare şi acesta nu s-a schimbat, este de 5,5 lei/kg pentru carnea de porc în viu, iar la noi costurile de producţie sunt de 6,8 lei/kg, ceea ce înseamnă pierdere constantă“, a întărit acesta. Utilităţile, în general, a menţionat Ladoşi sunt de 5% din costul de producţie, dar în noile condiţii această situaţie s-a schimbat radical. „Fermele de creştere a porcilor, care au maternităţi, trebuie să păstreze măsuri de bunăstare şi nu ne putem juca să stingem lumina sau să oprim gazul până vor fi condiţii mai bune. În plus, noi nu putem influenţa preţul la raft şi este cel pe care îl dictează cererea şi oferta, dar ne aşteptăm la o creştere“, a mai spus Ladoşi.

Ovidiu Bucătaru a mai afirmat şi că există o creştere a preţului pâinii şi este un subiect extrem de sensibil, pentru că pâinea este extrem de importantă în alimentaţia zilnică. El a precizat că franzela de 0,99 lei o vedem din ce în ce mai rar la raft. „Avem o creştere în 12 luni de 2,8% la nivel de producător, atât a putut suporta consumatorul. Pe raft, preţurile au crescut între 6-10%, vorbind şi pentru specialităţi. Grâul de panificaţie este la maxime istorice, de 1.400 lei/tonă în portul Constanţa, ureea este de 4.000 de lei/tonă. Chiar cu producţie în jurul casei, a unor alimente în grădină, cei din mediul rural, cu venituri mici sunt cei mai vitregiţi. Ei vor trebui să ia decizii cu privire la produsele pe care le consumă“, a explicat CFO-ul Grup Şerban Holding.

De asemenea, preţul cartofilor a crescut cu 28% într-un an, potrivit lui Ionuţ Lăscaie, preşedinte al Cooperativei de la Lunguleţu, care reuneşte circa 900 de fermieri. În acelaşi timp, la raft, preţul laptelui a crescut cu 27% într-un an, potrivit datelor de la Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui.

Preţurile globale ale alimentelor au ajuns în 2021 la maximul ultimului deceniu, potrivit Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură din cadrul ONU (FAO).

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny