ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Ioan Ladoşi, preşedinte, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România: Înainte de pesta porcină africană asiguram 60% din consumul intern de carne de porc proaspătă. În 2021 am mari îndoieli că vom mai produce 25% din consum

19.03.2021, 00:06 Autor: Florentina Niţu

România consumă anual circa 740.000 de tone de carne de porc, fiind unul dintre cei mai mari consumatori din UE, însă odată cu apariţia şi evoluţia pestei porcine africane pe plan local, producţia de carne proaspătă s-a înjumătăţit. La începutul acestui an, virusul a pătruns în şapte ferme comerciale şi câteva zeci de mii de porcine au fost ucise, iar reprezentanţii crescătorilor de animale susţin că în 2021 producţia ar putea scădea sub 25% din consumul intern.

„Înainte de virusul pestei porcine africane asiguram 60% din consumul intern de carne de porc proaspătă, nu şi pentru procesare, iar acum asigurăm maximum 30%. În trei ani am scăzut la jumătate şi am mari îndoieli că în cinci ani am putea să ne revenim. După cum a început anul, nu cred că în 2021 vom mai produce 25% din consum”, a spus Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Pro­ducă­torilor de Carne de Porc din Ro­mânia (APCPR), în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect al Ziarului Financiar şi Băncii Transilvania.

În România au fost crescuţi în 2019 circa 3,9 milioane de porci, dar 1,6 milioane de purcei au provenit de la furnizori externi. Pentru a satisface autoconsumul, este nevoie de 9 mili­oane porci, anual, pentru abatorizare, susţin specialiştii în acest domeniu.

Astfel, sunt necesare 190.000 de scroafe, matcă.

„Autorităţile ar trebui să se con­centreze către stoparea pestei porcine africane, pentru că doar anul acesta au căzut 7-8 ferme comerciale şi nu ne mai asumăm riscuri. Dacă nu stopăm boala, nu o să putem vorbi despre satisfacerea cererii interne. Mai întâi, autorităţile trebuie să protejeze investiţiile în sectorul comercial al creşterii porcilor”, a mai spus preşedintele APCPR. Ladoşi adaugă că în primele două luni din acest an s-au pierdut aproape 10.000 de scroafe din fermele comerciale afectate de virus, ceea ce înseamnă cu 100.000 de porci mai puţin. „Dacă nu avem scroafe, nu avem porci în 2-3 ani.”

El consideră că ar fi trebuit să existe discuţii între autorităţi şi mediul asociativ pentru oprirea virusului pestei porcine africane încă din august 2017, imediat după apariţia bolii. „Realitatea este că nu s-a făcut nimic concret pentru stoparea acestei boli şi până nu oprim pesta porcină, nu putem vorbi de investiţii şi de redresarea sectorului.”

Printre măsurile necesare pentru eradicarea bolii, Ioan Ladoşi a men­ţionat individualizarea tuturor animalelor prin ţinerea sub control a transporturilor de animale dintr-o localitate în alta şi implementarea unor măsuri clare în ceea ce priveşte comer­cializarea şi mişcarea efecti­velor în teritoriu şi regulile de biosecuritate în funcţie de dimen­siunea fermei.

„Din estimările noastre am pierdut un miliard de euro, doar despăgubirile pentru animalele omorâte 60 de milioane de euro. Putem merge mai departe în felul acesta? (...) Noi de trei ani şi jumătate nu mai exportăm nimic şi nici nu mai suntem supăraţi din această cauză. Acum vrem să supravieţuim, să ne ducem mai departe afacerile”, a mai menţionat el.

Totuşi, el a afirmat că există membrii ai asociaţiei care sunt interesaţi să facă investiţii în acest an, „dar în aceste cazuri este vorba de managementul riscului, pe de o parte din cauza volatilităţii preţului cărnii de porc şi pe de altă parte din cauza ameninţării virusului pestei porcine africane, pentru că nu ştie unde va apărea următorul focar”.

Ioan Ladoşi a mai spus că în cel mai optimist scenariu virusul pestei porcine africane ar putea fi oprit în cinci ani.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny