ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Ioan Ladoşi, preşedinte, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România: Dacă este controlat sectorul creşterii porcinelor, să scăpăm de pestă, investiţiile vor veni. În ultimii 20 de ani s-a dezvoltat şi este unul dintre cele mai moderne din Europa

24.06.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

♦ „La carnea de pasăre ne asigurăm 90% din consum, problema este carnea de porc şi s-a ajuns la această situaţie din cauza lipsei de management în situaţii critice.“

România ar putea să-şi echi­libreze balanţa comercială cu carnea de porc, produs pentru care înregistrează cel mai mare deficit, numai dacă va lua măsuri rapide şi concrete pentru era­dicarea virusului pestei porcine afri­cane, ca, astfel, investitorii să fie dispuşi să mizeze pe creşterea porcilor, consideră Ioan Ladoşi, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

„La carnea de pasăre ne asi­gurăm 90% din consum, problema este carnea de porc şi s-a ajuns la această situaţie din cauza lipsei de management în situaţii critice. Pe noi ne-au îngenuncheat pesta porcină clasică şi pesta porcină africană, boa­la seco­lului. Am pierdut

30-40% din efec­tivele de matcă, ceea ce a dus la o pierdere de 1 mi­lion de porci anual. Numai în anul în curs au dispărut efectivele de matcă din 8-9 ferme mari, comerciale“, a afirmat Ladoşi în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Microsoft.

În prezent, din producţia de carne de porc se asigură circa 30% din consum, faţă de 65% din consum în urmă cu patru ani, înainte să apară pesta porcină în România, virus care a dus la omorârea a peste 740.000 de porci. În acest context, Ladoşi amintea că circa 1 miliard de euro a fost cheltuit pentru despăgubirea crescătorilor afectaţi de virus.

„Noi am iniţiat şi am susţinut orice iniţiativă la nivel guvernamental, dar din păcate niciuna nu s-a regăsit în legislaţia românească. Pesta porcină africană s-a transfromat într-o baolă politică: porcul şi votul. Ea nu poate fi stopată fără măsuri concrete, pentru că se transmite foarte rapid între gospodăriile tradiţionale”, a menţionat Ladoşi.

El crede că ar trebui să se făcă, pentru început, trei lucruri care să ajute sectorul: aflarea efectivului exact de porci; clarificarea unor aspecte legislative privind individualizarea exploataţiilor şi reglementarea mişcării porcilor în teritoriu, dar şi reglementarea vânătorii mistreţului. „Între INS şi Eurostat este o diferenţă de câteva sute de porci, nu ştim unde suntem şi ce vrem să facem”.

„Dacă este controlat sectorul creşterii porcinelor, să scăpăm de pestă, investiţiile vor veni. În ultimii 20 de ani s-a dezvoltat şi este unul dintre cele mai moderne din Europa”, a menţionat Ioan Ladoşi.

Altfel, el spune că deficitul comercial va creşte în 2021 pentru carnea de porc. „Autorităţile nu numai că nu au plecat urechile, dar nici nu au luat în seamnă toate recomandările de Bruxelles, astfel preţul la poarta fermei pentru carne este de 5,5 lei/kg în viu, în contextul în care preţul cerealelor a crescut cu 25-30%. Sperăm ca partenerii României la Bruxelles să nu mai facă recomandări, ci să ne oblige”, a conchis el.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny