ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România: Preţul cărnii de porc pentru producător va creşte, dar cu o întârziere, pentru că puterea de negociere a retailului cu fermierul este total disproporţionată

16.03.2022, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Preţul cărnii de porc pentru producător, acum în jur de 5,5 lei/kg în viu, va creşte, pentru că preţurile cerealelor din care se face furajul, princi­palul element din hrana ali­mentelor, a crescut. Însă, acest lucru va avea o întâr­ziere, căci vânzătorul direct către consumator, marele retail, negociază foarte atent contractele, susţine Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, prezent în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

„Ar trebui să existe creşteri de preţ la carnea de porc, dar cu o întârziere, pentru că  puterea de negociere a retailului cu fermierul este total disproporţionată. Suntem pentru retail ce este Ucraina pentru Rusia. Nu avem ce negocia prea mult, pentru că aduc din afară“, a afirmat Ioan Ladoşi.

Ecartul rămâne foarte mare între costul de producţie şi preţul de vânzare, subliniază el. Acum, se prevede o creştere a preţului furajului în contextul în care cele două ţări care se află în conflict erau furnizori de cerealele importanţi, a menţionat Ladoşi, explicând astfel creşterile de preţ ce vor urma.

Cele mai mari importuri de alimente ale României sunt cele ale cărnii de porc, în primele 11 luni din 2021 fiind în valoare de 537 de milioane de euro. Acest lucru s-a produs şi în contextul în care de la mijlocul anului 2017 România se confruntă cu pestă porcină africană, virus care a ucis sute de animale.

„Pesta porcină afri­cană, pandemia şi acum războiul din Ucraina sunt crize multiple în piaţa cărnii de porc. Războiul arată ca şi când ar fi bomboană de pe colivă a producţiei de carne de porc din România. Este o criză clară a cărnii de porc“, a menţionat Ladoşi.

România a avut în 2020 un efectiv de 3,7 milioane de capete, iar producţia de carne de porc a fost de circa 390.000 de tone, la un consum mediu de 38 kg/cap de locuitor, arată datele de la INS. Peste 1,3 milioane de porci sunt crescuţi anual în România de grupul chinezesc Smithfield, China fiind recunoscută, de altfel, ca cel mai mare pro­ducător de carne de porc la nivel mondial, cu o producţie de peste 42 de mil. tone în 2020, practic, de zece ori mai mare decât a României (populaţia Chinei e de 70 ori mai mare decât cea a României), potrivit FAO, organi­zaţia pentru Alimente şi Agricultură din cadrul ONU.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny