ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc: Într-o fermă comercială nu poţi opri producţia dacă se întâmplă ceva, cum este factorul catastrofal pesta porcină

02.12.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

♦ Preţul de vânzare al cărnii de porc dintr-o fermă comercială care pleacă, în viu, către abatorizare şi procesare este 8,2 lei/kg l În gospodăria ţărănească preţurile sunt de peste 15 lei/kg.

Românii taie în luna decembrie circa 1 milion de porci, iar pentru masa de Crăciun orăşenii se uită după porci din gospodăriile ţărăneşti. Carnea costă 14-15 lei/kg în viu, conform anunţurilor publicate online, pe când din fermele comerciale pleacă, în viu, către abatorizare şi procesare cu 8,2 lei/kg. Marii fermieri susţin că vând în pierdere, dar consumatorii plătesc mai mult decât acum un an, dacă cumpără carne de porc din marile magazine de comerţ modern, dat fiind că în contextul inflaţionist preţul cărnii de porc este mai mare cu 14% faţă de acum un an, potrivit sta­tisticilor de la INS.

„Costul de producţie variază în industria noastră, dar la ora actuală putem vorbi de o variaţie între 8,5 lei/kg şi 10,5 lei/kg. Preţul de vânzare în viu către abatorizare şi procesare este 8,2 lei/kg. (...) Noi nu avem contact direct cu consumatorul, însă gospodăriile populaţiei au contact direct cu consumatorul şi tot mai mulţi orăşeni caută în jur porci crescuţi în gospodăria ţărănească şi din ceea ce se vede din anunţurile online de vânzare, o chestiune ilegală, preţurile sunt de peste 15 lei/kg. Asta este piaţa românească şi trebuie să mergem mai departe, pentru că nu este loc de întors“, a spus Ioan Ladoşi, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

El este zootehnist de 35 de ani, din care 23 de ani a ac­tivat în producţia cărnii de porc, şi a menţionat că de 16 luni, producătorii de carne de porc sunt în pierdere, din cauza condiţiilor de piaţă neprielnice, resprectiv creşterea pre­ţurilor inputurilor, a produselor furajere şi a utilităţilor.

România se confruntă cu pestă porcină africană de la mijlocul lui 2017 şi a pierdut peste 1 milion de porci din cauza acestei boli. Autorităţile au încercat să stabilească măsuri de securitate în toate exploataţiile şi chiar să interzică creşterea a mai mult de 5 porci în gospodăriile populaţiei, dar au dat de opoziţia ţăranilor.

 Respectarea regulilor de biosecuritate în vederea prevenirii evoluţiei pestei porcine africane, din gospodăriile ţărăneşti, era necesară, conform autorităţilor, pentru că în acest moment, mai mult de jumătate din porci crescuţi în România se află în gospodăriile populaţiei.

„Într-o fermă comercială nu poţi opri producţia dacă se întâmplă ceva, cum este factorul catastrofal pesta porcină africană, care ne chinuie de peste 5 ani, pentru că vorbim de repredocuţie sau îngrăşare şi flexibilitatea e mai scăzută“, a explicat Ladoşi.

În această perioadă, pe lângă pestă, influenţaţi de scumpirile aferente inflaţiei, Ioan Ladoşi spune că fac profit doar businessurile care sunt integrate în sens vertical, de la teren până la magazine proprii. „Probabil ei o duc cel mai bine, pentru că reuşesc să-şi acopere pierderile dintr-o parte cu câştigul din altă parte. Cei care vând către abatoare sunt în cel mai mare pericol şi mulţi se gândesc să închidă ferma“, a precizat el.

Specialistul crede că este cea mai neagră perioadă pentru producătorii de carne de porc din ultimele două decenii, iar importurile de carne ale României s-au aproapiat de 1 miliard de euro în 2021, conform datelor de la INS. 

 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny