ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Ionel Arion, preşedinte, Federaţia Naţională Pro Agro: Sunt fermieri care se gândesc ca acolo unde suprafaţa este irigabilă să facă trei culturi în doi ani

16.06.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Irigaţiile nu sunt folosi­toare doar în caz de secetă sau precipitaţii reduse în sol, ci şi pentru mărirea producţiei agricole, astfel că unii fermieri se gândesc să planteze trei culturi în doi ani pe suprafeţele irigabile, deoarece apa ajută plantele să se dezvolte mai reprede, potrivit lui Ionel Arion, preşeditele Federaţiei Naţionale Pro Agro. El a fost prezent în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

„Sunt fermieri care se gândesc ca acolo unde suprafaţa este irigabilă să facă trei culturi în doi ani. Au semănat anul trecut în toamnă, iar acum recoltează orzul şi zilele următoare vor semăna porumb, cultură dublă, pentru a recolta acele seminţe sau pentru a face furaje pentru animalele din zootehnie“, a afirmat Ionel Arion.

România are o suprafaţa potenţial irigabilă pentru acest an este de 1,28 milioane de hectare, conform datelor de la Ministerul Agriculturii. Su­prafaţa contractată pentru irigaţii în acest an acoperă în total 790.000 de hectare, însă până acum au fost irigate cumulat 288.000 de hectare, potrivit datelor de la Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare.

„Investiţiile în irigaţii trebuie făcute fără a clipi, doar gândindu-ne la ce se poate întâmpla dacă vine seceta, pentru că acest fenomen este din ce în ce mai prezent. Au trecut doar doi ani de la seceta din 2020 în care am trăit dezastrul pe milioane de hectare şi producţia în fermele noastre a fost aproape de zero în unele situaţii. Azi ne dorim foarte mult ca acele fonduri din PNRR să fie îndreptate şi către agricultura. Am făcut de­mersuri, de la vremea când se discuta despre PNRR, să fie introduse irigaţiile şi au existat discuţii la care şi noi am participat alături de ceilalţi colegi fermieri, atât la Ministe­rul Agriculturii, cât şi la Ministerul Fondurilor Euro­pene, iar iniţial am crezut că totul este în regulă şi acum vedem că nu avem bani deloc pentru agricultură“, a mai spus Arion.

În ferma sa din judeţul Ialomiţa, Ionel Arion irigă 70 de hectare din cele 450 pe care le deţine, pentru că doar acestea se află într-o zonă cu sursă de apă. „Am făcut sistem de irigaţii în 2020 şi ne gândim să trecem la pasul următor şi facem sistem de irigaţii cu panouri fotovoltaice, să investim mai mult în energie regenerabilă. Dacă nu putem accesa fondurile europene care se vor lansa anul viitor, vom face investiţii din fonduri proprii ori facem prin leasing sau prin credit. Nu am accesat fonduri europene de când a intrat România în UE, pentru că majoritatea investiţiilor le-am făcut prin credit leasing şi credit furnizor“, a explicat Arion.

De altfel, fermierul a menţionat ştie fermieri din jurul său care au trebuit să returneze sume importante din fonduri europene, iar acest lucru l-a descurajat să mai facă investiţii. Mai mult, subliniază că rapiditatea cu care lucrează pe credit l-a ajutat să se dezvolte la fel de rapid.

O altă anomalie a statului, consideră el, este întreruperea acordării de bani pentru irigaţii în zonele cu constrângeri naturale imediat ce un fermier a depus un proiect spre aprobarea de la Mediu pentru un sistem de irigaţii. Adică, dacă se acordă banii pe suprafaţa cu constrângeri naturale şi un fermier din localitate depune un proiect pentru a face irigaţii, care durează un an doi sau trei ani, toată localitatea este scoasă de la de la plata compensatorie, pentru că o problemă cu apă „a fost rezolvată“.

Totodată, Ionel Arion a precizat că investiţiile în irigaţii sunt o necesitate pentru România şi nu o opţiune, doar pentru faptul că în prezent ţara noastră produce cantitatea necesară de cereale, însă nu şi de alimente. „Investiţiile în irigaţii creează siguranţa că nu rămânem doar sub cerul liber şi ne gândim doar la ce trebuie să facă natura, că poate ne dă precipitaţii îndeajuns încât să nu folosim irigaţiile şi încât să nu investim în acest domeniu. Climă şi mediul ne demonstrează că trebuie să investim în aceste sisteme de irigaţii şi investim din diferite surse de finanţare“, a întărit Arion.

În primul rând, preşedintele Federaţiei Pro Agro susţine că este nevoie de debirocratizare şi de scoaterea din ecuaţie a mai multor instituţii ale Statului, până la factorul local cel mai cel mai apropiat de fermier. „Spre exemplu, dacă azi vrem să luăm apă dintr-un rău, ar trebui să ne adresăm Apelor Române şi Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare, ca să obţinem o derogare care ţine de mediu şi nu vrei să ai de a face cu Ministerul Mediului. Parcă lucrurile au îngheţat în timp şi nu trăim în realitatea zilnică“, a explicat Ionel Arion.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny