♦ Familia Grama face şi producţie de uleiuri presate la rece şi de miere, iar în 2020 a deschis prima băcănie.
Ionuţ Grama, cofondator al lanţului de băcănii Gramador din Bucureşti, a observat că sunt mulţi producători care pun pe seama consumatorului faptul că nu reuşesc să înregistreze profiturile aşteptate, nu pe lipsa de eficienţă sau pe costurile de achiziţii mari.
„Micii producători trebuie să înţeleagă în primul rând că nu au cum să marcheze profituri impresionante din primul borcan sau din prima şarjă de produse. E o cursă pe termen lung, e o cursă în care prima dată trebuie să convingi clientul să-ţi încerce produsul, apoi să-i demonstrezi că merită să fie un client fidel a produsului tău“, a menţionat Ionuţ Grama în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.
Astfel, producătorul trebuie să ofere aceeaşi calitate sau o calitate standard pe o perioadă îndelungată, iar de abia apoi poate să se gândească la faptul că businessul a ajuns la maturitate, adică după trei-cinci ani, iar abia atunci poate să aştepte profitul.
„Din păcate, mulţi dintre ei pun în seama consumatorului neperformanţa lor de a lucra eficient sau că nu au costuri de achiziţii foarte foarte bune, fiindcă totuşi vorbim de achiziţii în cantităţi mici“, a punctat antreprenorul. De altfel, înainte de a intra în comerţ, familia Grama era întâi de toate producător.
„Părinţii noştri produc ulei de floarea soarelui presat la rece din 1997. Ulterior, din 2009 avem şi o fermă apicolă de 300 de familii de albine, iar în 2015, în timpul facultăţii, atât eu cât şi sora şi soţia, ca un activitate secundară, am început distribuţia produselor proprii către magazine de specialitate. La acel moment, 2015 erau foarte, foarte puţine businessuri de acest fel în Bucureşti", a mai povestit Ionuţ Grama. În 2020, în pandemie, au deschis prima băcănie pe Calea Griviţei. În 2021 au mai deschis una, iar în 2022 au inaugurat a treia locaţie. În 2023 au mai deschis o băcănie, dar au hotărât ulterior să o închidă. Astfel, în prezent Gramador are trei băcănii.
"Gramador înseamnă producţie, vânzare către clientul final, prin cele trei băcănii şi zona de distribuţie către restul magazinelor partenere, acolo unde ne comercializăm odată produsele noastre, cât şi produsele de la alţi şase producători locali. Focusându-ne pe zona de băcăni, însumăm undeva la 130 de producători activi cu care lucrăm, număr care variază în funcţie de sezon", a mai spus Ionuţ Grama.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE