ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Ionuţ Lăscaie, Cooperativa de la Lunguleţu: Haideţi să aducem investitori, să facem fabrici de conserve, de amidon, de bulion, să nu mai aruncăm legume

11.07.2022, 00:06 Autor: Florentina Niţu

„Sunt două continente foarte mari, Asia şi Africa, care au deficit de mâncare şi noi aruncăm mâncarea“.

Legumele româneşti risipite în sezon din cauza supraproducţiei tre­buie procesate, iar în lipsa unor ajutoare consistente de la stat sau a părţii de cofinanţare pentru proiec­tele cu fonduri europene, investitorii străini sunt soluţia pentru a trece de la materia primă aruncată la gunoi la un produs finit cu valoare adăugată, care generează un impact pozitiv în economie, consideră Ionuţ Lăscaie, preşedinte al Cooperativei Agricole de la Lunguleţu, formată din 855 de fermieri.

„Până când va face statul ceva, mai bine aducem nişte investitori. Haideţi să îi identificăm, fie că sunt din Emiratele Arabe Unite, fie că sunt din India, fie că sunt din China şi să facem fabrici de procesare a legu­melor, fabrici de conserve, fabrici de amidon şi fabrici de bulion, pentru că avem atât de multe roşii pe care le a­runcăm. În asta ar trebui să se implice Ministerul Economiei, Antrepenori­a­tului şi Turismului şi Camerele de Comerţ. Este obligatoriu să aducem investitori“, a spus Ionuţ Lăscaie.

El susţine că sunt multe fonduri de investiţii care ar veni în România dacă li s-ar asigura predictibilitatea. „Eu sunt în căutare de noi soluţii, de parteneriate în ceea ce priveşte pro­cesarea, cât şi ambalarea şi sortarea produselor, pentru că acesta este viitorul. Dacă nu sunt direcţii bune din partea statului, trebuie să pornim singuri la drum.“

România a produs în 2021 3,5 mili­oane de tone de legume, conform datelor de la INS. Consumul per cap de locuitor este de 194,4 kg, ceea ce înseamnă că la nivel de ţară se ajunge la 3,7 milioane de tone de legume. Totuşi, o treime din producţie este realizată în grădinile familiale şi nu ajunge în circuitul economic. Mai mult, România produce în sezon can­tităţi mari, iar având în vedere peri­sabilitatea acestora, sute de tone ajung la gunoi. Astfel, România are importuri de legume de peste 500 de milioane de euro într-un an, de cinci ori mai mari decât exporturi. În cazul roşiilor, imprturile sunt de 113 mili­oa­ne de euro, iar exporturile de 1 milion de euro, potrivit sursei citate anterior. 

„Cea mai mare parte din ketchup-ul consumat în România vine din China sau din alte state şi noi avem supraproducţie de roşii vara. Sute de tone roşii se aruncă, de ce nu putem să facem? O soluţie pentru supraproducţie este procesarea. (...) Sunt două continente foarte mari, Asia şi Africa, care au deficit de mâncare şi noi aruncăm mâncarea. Poate merg nişte delegaţii oficiale în anumite ţări şi să lege parteneriate cu omologii de acolo să vindem produsele noastre. Cred că ar vrea, dar aşteptă să le ambalam şi să le procesăm“, a spus Ionuţ Lăscaie.

În România sunt peste 1.700 de firme producătoare de legume şi circa 4.000 de cooperative agricole. Cooperativa de la Lunguleţu a avut o cifră de afaceri de 150.000 de lei în 2020, conform datelor publice.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny