ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Ionuţ Lăscaie, Cooperativa de la Lunguleţu: „Totul s-a scumpit. Din cei 855 de membri, 2-3% nu mai vor să producă, vor să renunţe la pământ şi să meargă să se angajeze“

03.11.2021, 17:00 Autor: Florentina Niţu

Preţul crescut al seminţelor, îngrăşămintelor, al motorinei, gazului şi energiei încep să devină o povară mult prea mare pentru fermieri, iar 20-25 de legumicultori şi pomicultori care fac parte din Cooperativa de la Lun­guleţu, formată în total din 855 de persoane, se gândesc să renunţe la agri­cul­tură, susţine Ionuţ Lăscaie, preşedinte al Coo­pera­tivei Agricole de la Lunguleţu.

„Cu ce ne-au ajutat autorităţile? Să cumpărăm utilaje din afară, că în România nu prea se mai produc, să cumpăr seminţe şi îngrăşăminte din afară, fără să fie nimic sub­venţionat, în condiţiile în care preţul lor s-a dublat sau s-a triplat într-un an?

Ministerul Agriculturii doarme de doi ani, iar moto­rina s-a scumpit cu 2 lei/litru. (...) 2-3% dintre membri coo­perativei nu vor să mai producă, vor să renunţe la pământ şi să meargă să se angajeze. Cine va lucra acest teren?

Îl vindem străinilor?“, a afirmat Ionuţ Lăscaie în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

El a menţionat că cooperativa pe care o reprezintă a dorit să depună un proiect pentru a accesa fonduri europene, dar este foarte greu, pentru că în ceea ce priveşte investiţia în procesare au nevoie de o cofinanţare 50% din buzunarul propriu, la care se mai adaugă un procent de 10% pentru diverse cheltuieli, plus diferenţa de curs valutar. „Adică trebuie să aducem 70-75%, cu ce ne ajută? Şi apoi mai durează şi proiectul trei ani. O cooperativă ar trebui să aibă cofinanţare europeană de 90%.“

În perioada 2014-2020, cooperativele agricole primeau o cofinanţare de până la 90% pentru anumite tipuri de proiecte de investiţii. Astfel, în ultimii cinci ani s-a înfiinţat o cooperativă la 2,5 zile, ajungând la peste 1.800 în prezent.

De asemenea, Lăscaie spune că în ultimii ani toată a fost încurajată asocierea în cooperative sau grupuri de producători, mai ales pentru a primi o cofinanţare de 70-90% pentru proiectele cu fonduri europene.

„Suntem 855 de membrii şi am muncit opt ani să ajungem aici. După ce am făcut aceste cooperative, care se fac foarte greu, vine Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) cu măsura privind investiţiile în dezvoltarea exploataţiilor agricole şi spune că pentru procesare ne dă cofinanţare de 50%, iar dacă eşti într-o zonă defavorizată primeşti maximum 70%. În Dâmboviţa, de exemplu, ar trebui să cultiv roşii la o altitudine de 1.600 m, la Padina, lângă Sfinx şi Babele, nu în Câmpia Bucureştilor“, a precizat preşedintele Cooperativei de la Lunguleţu.

În plus, el adaugă că o altă piedică legislativă pe care o au este lipsa cadastrării la nivel naţional, pentru a se digitaliza. „Până nu clarificăm cadastrarea naţională, nu putem să vorbim de digitalizare, cel puţin nu pentru legumicultură sau pomicultură. Pe suprafeţele de cultură mare, de cereale, este.“

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny