ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Ionuţ Vochin, Oxigen Agro Product Company: „Am înţeles foarte clar direcţia trasată de la Bruxelles: să producem mâncare. Atunci să ne dea şi posibilitatea să accesăm bani europeni“

05.11.2021, 08:19 Autor: Florentina Niţu

Ionuţ Vochin, director executiv al Oxigen Agro Product Company, un business de 3,7 mil. lei anul trecut, cu o marjă de profit de 37%, spune că după 12 ani de activitate în producţia de cereale, accesul la fonduri euro­pene pentru dezvol­tare, cum ar fi investiţia în procesare, este în continuare greoi.

„Eu am înţeles foarte clar direcţia trasată de la Bruxelles: să producem mâncare. Atunci să ne dea şi posibi­litatea să accesăm bani europeni, pentru că tot de la ei cumpărăm uti­lajele şi ustensilele pentru a produce. În plus, agricultura fără subvenţii de la UE este un business mort“, a spus Ionuţ Vochin în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

În trecut, el a activat pe piaţa de asigurări şi apoi a intrat în zona de producţie. În prezent, este doctorand în domeniul agricol şi crede că fără investiţii masive, agricultură din România nu se va putea face niciodată performant.

„În condiţiile actuale, putem să spunem că vom ajungem să scârmăm în pământ în 10-20 de ani. Fără digitalizare suntem pe cale de dispariţie.“

Antreprenorul consideră că era necesar ca direcţiile noului Plan Naţional Strategic (2023 – 2027) pentru agricultură să fie deja stabilite, clare şi cunoscute de către fermieri. Pe de altă parte, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a declarat recent că discuţiile la nivelul UE s-au tot schimbat şi planul a avut nevoie, la rândul său, de modificări, dar a asigurat că va fi gata până în 2023.

„Nu există un Plan Naţional Strategic, sunt nişte bani ceruţi de la Bruxelles, dar nu ştim pentru ce. Au aruncat cu nisip în ochii noştri. (...) Accesul la finanţare îl au doar agricultorii cu suprafeţe foarte mari. Cineva mi-a spus acum cinci ani că fondurile europene sunt pentru oamenii cu bani ca să facă şi mai mulţi bani. De exemplu, eu în 2010, în perioadă de criză, eu am venit cu un milion de euro de acasă pentru a accesa un proiect cu co-finanţare europeană“, a mai spus Ionuţ Vochin.

El a menţionat că s-a asociat şi într-o cooperativă agricolă, pentru că se vehicula că procentul de co-finanţare pentru un proiect cu fonduri europene va fi mai mic, şi a aşteptat „degeaba, pentru că acum sprijinul european e de 50-70%, iar în următoarele sesiuni nu va mai fi nici aşa“.

Acesta a adăugat că, într-un fel, fermierii îşi merită soarta, pentru că nu au ieşit din fermă să ceară şi nu s-au coagulat la timp în asociaţii pentru a avea o voce puternică. Astfel, el susţine că o finanţare importantă pentru agricultori rămân în continuare Instituţiile Financiare Nebancare (IFN-urile). „IFN-urile nu sunt constrânse de BNR să aibă atât de multe blocaje şi automat există mai multă flexibilitate şi analizează investiţia din punctul de vedere al businessului“, a întărit el.

În 2020, existat 8.788 de companii cu cod CAEN de cultivarea cerealelor, care au realizat o cifră de afaceri totală de 19 milioane de lei, cu circa 40.000 de angajaţi, arată datele de la Registrul Comerţului.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny