ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Leonard Cornoiu, Banca Transilvania: Finanţăm agricultura de multă vreme, inclusiv tranzacţiile verzi. Anul trecut am acordat peste 400 de credite verzi cu o valoare de aproape 800 mil. lei

30.03.2023, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, a acordat în 2022 credite în valoare de 800 de milioane de euro pentru proiecte de investiţii considerate verzi, cum sunt cele în panouri fotovoltaice pentru producţia de energie necesară fermei, de exemplu, potrivit lui Leonard Cornoiu, director programe şi  credite sustenabile în cadrul băncii.

„În mod tradiţional finan­ţăm agricultura de multă vreme şi, inclusiv, tranzacţiile verzi. Anul trecut am acordat peste 400 de credite verzi cu o valoare de aproape 800 de milioane de lei, dar nu ne oprim aici. Avem planuri ambi­ţioase şi am aderat la net carbon zero, un program al Naţiunilor Unite pentru investiţii financiare şi recent am primit statutul de mem­bru“, a spus Leonard Cornoiu în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţi­nut de Banca Transilvania şi Penny.

Executivul a completat că agricultura este unul dintre domeniile cu potenţial de dezvoltare în zona de verde şi se focusează pe identificarea de soluţii de finanţare pentru ca fermierii români să depăşească obstacolele de mediu, precum reducerea amprentei de carbon.

„Sunt multe oportunităţi pe care le au fermierii în această zonă de tranzacţii verzi, fie că vorbim despre achiziţii de utilaje Stage Five (tractoare pe gaz metan – n. red.), fie că vorbim despre investiţii în panouri fotovoltaice. Trebuie să identificăm oportunităţile şi să reducem costurile, mai ales costurile cu cu energia“, a mai spus el.

Astfel, Cornoiu crede că rolul băncilor, al jucătorilor din agrobusiness şi a celor care pun pe piaţă produse sau servicii pentru investiţii verzi este să identifice care ar fi produsele de finanţare, programele, instrumentele şi granturile pe care le pot accesa fermierii pentru a reduce costurile, pe de o parte, dar şi pentru a fi mai competitivi şi pentru a elimina presiunea preţului din lanţul produselor alimentare. 

„Noi, trebuie să acordăm credite pe o perioadă cât mai lungă pentru a aduce o amortizare satisfăcătoare fermierilor. Avem credite rapide verzi care pot merge până la 10 ani sau credite pentru achiziţii de utilaje care pot merge până la 5-7 ani. A fost efervescenţă destul de mare pe zona de investiţii în panouri fotovoltaice şi avem un feedback bun. Foarte mulţi fermieri care apelează la astfel de investiţii pentru a-şi reduce costurile din fermă au o perioadă de amortizare mai mică“, a afirmat Cornoiu.

Banca Transilvania  este cel mai mare finanţator al agriculturii româneşti, cu o cotă de 20% din totalul creditelor acordate acestui sector, valoarea creditelor acordate de bancă în 2022 fiind de 1 miliard de euro (5 mld. lei).

„Acordarea unui credit rapid verde pentru achiziţia utilaje poate fi pe o perioadă de 7 ani şi recent am crescut gradul de expunere pe fiecare hectar, iar astfel se ajunge la un total de 2 milioane de lei pentru un astfel de credit, fără să ne uităm la multe elemente pentru analiza financiară. Dacă ne gândim la o investiţie pentru un kit de panouri fotovoltaice, avem clienţi mici care solicită finanţări de aproximativ 100.000 de euro pentru 100 kW şi dăm credite pe 5 ani. Avem şi investiţii mari, pentru că sunt fermieri care îşi doresc să investească în panouri fotovoltaice pentru producţia de energie verde şi avem proiecte de 3-4 MW finanţate“, a mai spus Cornoiu.

El a subliat însă că este încă este o piaţă la debut şi a fost o efervescenţă a investiţiilor în utlimii ani pentru reducerea costurilor cu energia, dar crede că se va dezvolta substanţial cu ajutorul fondurilor europene, dar şi guvernamentale şi bancare.

 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny