ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Liviu Baltă, CEO, Colina Farms: Ar trebui să se faciliteze accesul la investiţii în reţele moderne de irigaţii. Fermierii mici cumpără prin 4-5 intermediari sisteme de irigaţii şi costul e foarte mare

20.05.2021, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Liviu Baltă, CEO şi acţionar al Colina Farms, o fermă de legume or­ga­nice cultivate în spaţii protejate (so­larii) din judeţul Cluj, consideră că sta­tul ar trebui să faciliteze accesul mi­cil­or fermieri la investiţii în irigaţii, deoa­rece cumpără sisteme de irigaţii din străinătate, care trec prin 4-5 inter­me­diari şi costurile lor sunt greu de su­por­tat. Astfel, el crede că ar trebui dez­vol­tate mai multe companii pro­du­că­toa­re de sisteme de irigaţii în România, cu sprijin financiar în acest sens.

„Ar trebui să se faciliteze accesul la a se face investiţii în reţele moderne de irigaţii. Fermierii mici cumpără sisteme de irigaţii la a patra sau a cincea mână şi costul este foarte mare. Ar trebui să facem sisteme de irigaţii în România. Fermierii mici şi mijlocii nu trebuie neglijaţi, ci trebuie să se găsească soluţii să aibă acces la un preţ corect. Apoi, ar trebui să folosim mai multă energie verde, care ar putea crea independenţă pentru fermieri“, a spus Liviu Baltă în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania, Penny şi Microsoft.

El are o experienţă de peste un deceniu ca antreprenor. În 2009, acesta a dezvoltat o fabrică de sere şi solarii, iar în 2016 a făcut exitul din business. În acelaşi an a investit în Colina Farms, care se află în Băbuţiu, o localitate situată la aproximativ 20 de kilometri de Cluj-Napoca. De la fermă livrează în fiecare săptămână legumele pe care le poate recolta celor peste 300 de clienţi din judeţul Cluj care au abonament.

Ferma întinsă pe o suprafaţă de 1.000 mp este irigată printr-un sistem performant, prin picurare, care are cel mai redus consum de apă, potrivit antreprenorului.

„Mulţi dintre fer­mierii mici, care au solarii, folosesc puţurile de su­pra­faţă, adică scot apă din pânza freatică pentru a iriga.“

„Mai nou, există senzori pentru a vedea dacă există nevoia de irigare în fermă, astfel încât dacă ai un sistem robotizat pentru a realiza irigarea poţi optimiza consumul de apă la maximum. Şi la culturile de câmp poate fi folosit, iar prin aplicarea tehnologiei şi randamentele sunt mai mari“, a explicat Liviu Baltă.

Antreprenorul susţine că pierderile de apă pe infrastructura veche de irigaţii sunt foarte mari, de peste 50%, şi crede că trebuie regândită o parte de la zero, astfel încât să fie de ajutor atât pentru micii fermieri, cât şi pentru marii fermieri. „La noi cheia a fost să forăm la adâncimi mici. Tehnologia costă, dar raportul cost – bebeficiu are avenataje pe termen lung“, menţionează el.

În 2021 s-au făcut contracte pentru a se iriga o suprafaţă de circa 740.000 de hectare, din cele 1 milion care pot fi irigate. România are o infrastructură pentru irigaţii de peste 3 milioane de hectare, însă ea a fost reabilitată doar pentru 1 milion de hectare, deşi la finalul anului 2020 suprafaţa reabiltată ar fi trebuit să fie de 2 milioane de hectare, după un buget de investiţii de 1 miliard de euro în perioada 2014 – 2020.

„Cu paşi timizi trebuie să mergem înainte“, a încheiat Liviu Baltă.

Leal Colsunting Company, firma care operează Colina Farms, a avut o cifră de afaceri de 1,3 milioane de lei în 2020, aproape dublu faţă de anul anterior, şi un profit de 144.000 de lei, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny