ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Luminiţa Salitră are o firmă de contabilitate în Anglia, pe care o operează de la distanţă. S-a întors acasă şi cultivă pe 10 hectare legume şi cereale lângă Suceava, iar la piaţă a devenit cunoscută drept „doamna cu usturoiul“

12.11.2024, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Luminiţa Salitră deţine o firmă de contabilitate în Anglia şi o gestionează de la distanţă, pentru că a decis să se întoarcă acasă, lângă Suceava. Acolo, cultivă legume şi cereale pe 10 hectare, iar la piaţă a devenit cunoscută drept „doamna cu usturoiul“, deşi nu s-a gândit vreodată că va urma calea părinţilor săi agricultori.

„Nu m-am gândit niciodată că o să mă întorc de unde am plecat. Părinţii mei au fost agricultori şi nu m-am gândit că peste ani voi face şi eu acelaşi lucru. Însă, pentru noi e un mod de recreere, iar terenul e un loc în care fugim de la birou să facem altceva. Nu e uşor, dar e plăcut“, spune Luminiţa Salitră, fondatoarea brandului Legume Salitră.

Iniţial, ea şi soţul său plănuiau să se întoarcă în România doar pentru o perioadă scurtă, atunci când ea era însărcinată cu al doilea copil. Soţul i-a sugerat să vină acasă în maternitate şi apoi să se întoarcă în Anglia. Totuşi, după ce tatăl ei a decedat în timpul pandemiei, au decis să rămână definitiv.

Astfel, au început să lucreze terenul familiei pentru a-şi procura hrana, iar mai târziu au extins afacerea, ajungând la 10 hectare, incluzând şi terenuri luate în arendă.
„Ideea noastră a fost să ne procurăm singuri mâncarea şi surplusul am decis să îl vindem. Cererea la piaţă a fost mare şi ne-a încurajat să cultivăm o suprafaţă mai mare“, a explicat Luminiţa Salitră.

La început, ea era reticentă să vândă legume la piaţă, însă preţurile la angro erau atât de mici încât nu-ţi acopereai nici măcar costurile. Soţul ei era nemulţumit şi i-a spus că nu mai vrea să cultive niciodată usturoi, de exemplu. Totuşi, după câteva sâmbete în care a vândut tot usturoiul la piaţă, a început să capete încredere şi a ajuns să fie cunoscută drept „doamna cu usturoiul“.

„Am primit solicitări şi din altă parte a ţării şi am trimis usturoi prin curier“, a menţionat ea. Acum, usturoiul s-a terminat, dar Luminiţa Salitră plănuieşte să aibă două cicluri de producţie anul viitor, pentru a-şi extinde recolta şi a putea satisface cerinţele pieţei.

Per total, în 2024 soţii Salitră sunt mulţumiţi de producţie, însă îşi doresc să facă progrese. Cu toate acestea, fenomenele meteorologice im­pre­vizibile influenţează recolta negativ.


Fondurile europene, motorul creşterii suprafeţei cultivate cu legume

„Am vrut să accesăm fonduri europene, însă au fost mici piedici în primul an, pentru că trebuia să cultivăm mai multe legume pentru a fi eligibili. Asta ne-a făcut să cultivăm legume în câmp şi să aplicăm din nou, însă în anul următor nu au mai fost fonduri. Noi am continuat să cultivăm legume, cu cunoştinţele părinţilor şi îmbunătăţite de noi“, îşi aminteşte fondatoarea Legume Salitră.

Acum, compania lucrează o suprafaţă totală de puţin peste 10 hectare, dintre care 4-5 hectare sunt cu legume. „Cultivăm usturoi, sfeclă roşie, morcov, păstârnac şi cartofi, iar pe restul terenului avem porumb, orz, grâu, floarea-soarelui, mazăre şi soia. De asemenea, avem o mică moară, utilizată doar pentru consumul propriu, având şi câteva animale pe lângă casă“, a precizat ea.


Cum a fost întoarcerea din Anglia în România?

„Pentru noi nu a fost grea trecerea, pentru că ştim de unde am plecat, însă ne aşteptam ca instituţiile publice să comunice mai uşor“, menţionează Luminiţa Salitră.
Spre exemplu, ea a deschis în 2018 o firmă de contabilitate în Anglia, în urma unor cursuri pe care le-a făcut acolo, iar acum o gestionează şi o operează din România, de la distanţă. „E uşor pentru că în Anglia nu trebuie să te deplasezi la Registrul Comerţului fizic sau la alte instituţii, ci totul se face online, iar în acest fel mă ocup şi de familie, şi de agricultură“, a subliniat aceasta.


Ce urmează pentru Legume Salitră?

Momentan, au achiziţionat o hală pentru depozitarea legumelor, pe care intenţionează să o renoveze. Nu iau încă în calcul extinderea producţiei din cauza lipsei de forţă de muncă, astfel că fac totul în familie. Pe viitor, vor să aducă şi copiii la fermă, pentru a-i învăţa cum cresc plantele şi cum se dezvoltă.

De altfel, până acum, au investit doar bani proprii, dar pentru a face pasul la următorul nivel nu exclud şi alte surse de finanţare. „Nu am luat niciun credit bancar şi nu am accesat fonduri europene, dar nu le excludem. Vrem să mai acumulăm experienţă.“

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny