ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Marian Olteanu, fondatorul Gramma Wines, vrea să întinerească via pentru o producţie mai bună şi replantează cele 15 hectare pe care le deţine lângă oraşul Iaşi. „Investiţia medie este de 22.000-23.000 de euro/hectar.“

25.01.2023, 00:05 Autor: Florentina Niţu

În penultima zi a anului trecut, 30 decembrie 2022, Mihai Olteanu se afla pe câmp în satul Vişan din ju­deţul Iaşi, unde a plantat 4 hectare de viţă-de-vie, activitate ce face dintr-un plan mai amplu de restructurare şi reconversie a podgoriei. El a început acest proces în 2020, când a obţinut finanţări nerambursabile pentru restructurare şi reconversie prin Programul Naţional de Sprijin a României în sectorul vitivinicol.

„Am început din 2020 reîn­tinerirea viei, după ce mi s-a aprobat un proiect de reconversie, cu co-finanţare europeană. Iniţial, primeam 70% cofinanţare de la Uniunea Europeană, dar în timpul pan­demiei s-a dat o derogare şi primeam 80%. Din păcate, pe fondul scum­pirilor, bu­getul per hectar depăşeşte suma for­fetară pusă la dispoziţie. În loc de 16.000 de euro, cheltuim 22.000-23.000 de euro/­hectar“, a spus Mihai Olteanu, fondatorul Gramma Wines în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.

Producătorul exploatează o suprafaţă totală de 15 hectare de viţă de vie, iar în prezent se află într-un proces de replantare parţială. Iniţial a replantat 3,5 hectare, iar în această iarnă 4 hectare şi urmează ca la începutul primăverii să replantez şi celelalte 5 hectare. „O să avem o potgorie urbană foarte bine pusă la punct“, a subliniat el.

„Am analizat ce soiuri de struguri să alegem pentru noile plantaţii, pornind de la faptul că în zona Dealurile Moldovei se produc în general vinuri albe şi, excepţional, roze. Însă, în ultimii cinci ani este tot mai cald şi ne-am permis să plantăm şi soiuri de struguri roşii, cum ar fi Cabernet sau Fetească Neagră, soiuri despre care se credea că sunt mai prorprice pentru sudul ţării“, a explicat el.

Anterior, în plantaţie se găseau soiuri precum  Aligote, Fetească Regală şi Fetească Albă. Crama produce aproximativ 100.000 de litri de vin pe an, cel mai vândut fiind vinul Aligote.

„O tendinţă care cred că a început în urmă cu mai mulţi ani şi se accentuează mai departe este îndreptarea către soiurile româneşti. Tot mai mulţi clienţi preferă soiuri pe precum Fetească Neagră, Feteasca Albă, Fetească Regală şi Busuioacă de Bohotin“, a precizat fondatorul Gramma Wines.

De altfel, el susţine că datorită faptului că potgoria se află în proximitatea Iaşului, mulţi clienţi doresc să-i viziteze şi să vină la degustări sau să petreacă timp în potgorie. Astfel, el a investit şi în turismul ce merge mână în mână cu vinul.

„„Focusul mare în perioada asta este asupra noului Plan Naţional Strategie, ce se va desfăşura pe perioada 2023-2027, care vine cu noi bugete şi înţeleg că mecanismul de accesare a fondurilor va fi mai facil şi va exista mai puţină birocraţie. Ne dorim să ne modernizăm şi să accesăm fonduri europene“, a mai spus el. Antreprenorul a mai completat că se va concentra şi pe vânzările online.

HD Wines, compania din spatele Gramma, a avut o cifră de afaceri de 2,4 milioane de lei, în creştere cu 70% faţă de anul tecut, şi un profit de 166.000 de lei, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.

 

 

 


 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny