ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Mihai Horvat, fermier: Investim în robotizarea fermei şi încercăm să ne reducem cheltuielile. Şi nu va mai trebui să mai căutăm oameni lună de lună

14.04.2023, 00:05 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Mihai Horvat, fermier şi proprietar al fermei de familie Mirabela din judeţul Cluj, care are 100 de bovine, dintre care 45 de vaci de muls, spune că a început investiţii în tehnolo­gizarea fermei şi că investiţiile în dezvoltare sunt singura soluţie pentru a conta pe piaţă.

„Acum o să investim în partea de robotizare a fermei şi încercăm să ne micşorăm cheltuielile. Asta stă în puterea noastră, să limităm cheltuielile şi această soluţie am găsit-o fiind una prin care să ne folosim de forţa de muncă pe care o avem şi să nu mai trebuiască să căutăm oameni şi să schimbăm oameni în fiecare lună. Practic, vom avea un management mult mai bun, tehnologia înseamnă manage­ment. Şi vom avea producţie puţin mai mare cu aceeaşi capacitate“, a spus antrepre­norul în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny. El crede că singura soluţie a fermierilor din sectorul creşterii bovinelor de lapte este scăderea cheltuielilor şi consideră că în ceea ce priveşte preţul de vânzare fermierii au făcut tot ce au putut. Mihai Horvat este membru în Cooperativa Agricolă Someş Arieş, care la rândul ei face parte din Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Taurin -BOVICOOP.

„Cred că dacă suntem uniţi, reuşim să adunăm nişte volume, dar din păcate aceasta este forţa noastră. Pe partea de asociere se pare că nu putem să ne impunem mai mult. Şi singura soluţie este scăderea cheltuielilor“, a spus Mihai Horvat. În această perioadă, din cauza volumului mare de lapte de pe piaţă şi implicit a laptelui mai ieftin venit din alte ţări din regiune, fermierii români primesc preţuri mici pentru lapte. În unele cazuri, preţul ajunge chiar şi la 1,4 lei pe litru de lapte la poarta fermei, iar unii fermieri nu reuşesc să vândă laptele nici pentru această sumă în contexul fluxului mare de lapte venit din afara ţării.

Mihai Horvat spune că un preţ corect, care să permită şi dezvoltarea ar fi de 2,5 lei pe litru.

„Când spun dezvoltare, spun investiţii în fermă care să ne ofere la un moment dat o poziţie în care să poţi să ai un cost comparabil cu cei care deja se dezvoltă de sute de ani, să zic aşa. Sunt ţări în care sunt cooperative cu 1.000-1.500 de fermieri, care produc cantităţi enorme de lapte, au procesare în întreaga Europă, nu doar în ţările în care au pornit aceste cooperative. Deci e destul de greu pentru noi“, crede antreprenorul, care subliniază faptul că fără finanţare nu se pot dezvolta fermele locale. El mai spune şi că fondurile europene nu sunt suficiente.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny