ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Mugurel Ionel, director general, Chromosome Dynamics: Străinii văd ferma ca pe o multinaţională. În agricultura modernă fermierii „gândesc ierarhic, stabilesc procese, deleagă oameni să ia decizii, ceea ce rar se întâmplă în România“

07.06.2021, 00:05 Autor: Florentina Niţu

România şi Franţa „se bat“ când vine vorba de producţiile anuale de cereale, însă randamentul la hectar al francezilor este aproape dublu faţă de cel al fermierilor români, iar asta se întâmplă datorită faptului că francezii au făcut la timp investiţii în sisteme de irigaţii, în tehnologie de ultimă generaţie şi au angajat echipe de ingineri agronomi care să le gestioneze ferma, consideră Mugurel Ionel, director general al Chromosome Dynamics, dezvoltator de soluţii IT şi AI orientate pe agrobusiness.

„Fermierii din Vest sau din zona Mării Negre au avut bani de când au intrat în business ori au accesat capital din ţara lor sau străin. Francezii, având bani, au implementat sisteme de irigaţii în fermă, au implementat tehnologii de ultimă oră, au cumpărat cele mai bune îngrăşăminte şi produse de protecţia plantelor şi au angajat echipe de ingineri agronomi. De altfel, fermele din vestul Europei funcţionează pe bază de echipe“, spune Mugurel Ionel. El a fost prezent în cadrul emisiunii ZF Agro­power, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Microsoft.

Mugurel Ionel a intrat în antreprenoriat în timpul pandemiei de COVID-19 şi businessul său a ajuns la jumătate de milion de euro în primul an de activitate. Acesta este familiarizat cu agrobuinessul, deoarece a lucrat în agrobusiness de mai bine de zece ani şi a fost agent de vânzări, director zonal, director regional, director naţional, iar ultimul său job a fost de director executiv în cadrul producătorului de îngră­şăminte organice Norofert, făcând parte din echipa care a dus spre listare singura companie românească din domeniul agriculturii.

În ceea ce priveşte producţiile şi productivitatea României în comparaţie cu Franţa, o analiză a Clubului Fermierilor Români arată că în timp ce România şi Franţa au producţii de grâu şi porumb similare în anii agricoli normali, randamentul la hectar din România este la jumătate faţă de cel din Franţa.

De exemplu, în anul agricol 2017, România a avut un randament de 3,93 tone/ha la grâu şi Franţa a avut de 7,35 tone/ha, iar la porumb România a avut de 4,39 tone/ha, iar Franţa a avut de 9,36 tone/ha.

„Străinii văd ferma sau agricultura, în sine, ca pe o coroporaţie, ca pe o multinaţională: gândesc ierarhic, stabilesc procese, deleagă oameni să ia decizii, ceea ce rar se întâmplă în România. În România este nevoie de profesionişti care să aducă plus valoare în ferme şi în agricultură“, susţine Mugurel Ionel.

El spune că dacă România ar avea infrastructura principală de irigaţii reabilitată, iar fermierii ar fi mai infromaţi şi ar accesa bani pentru digitalizare şi tehnologizare, „randamentul la hectar ar trebui să crească cu capacitatea lui genetică a soiului cultivat“ şi este vorba de creşteri de două cifre. El adaugă că „au existat mereu fonduri europene şi deschiderea instituţiilor de finanţare către fermieri, dar problema este că nu au fost informaţi“.

„Asocierea în cooperative agricole este un lait motiv ca fermierii mici şi mijlocii să se dezvolte, pentru că atât instituţiile financiare – bancare, cât şi investitotii sunt mai dispuşi să le dea bani fiind uniţi. Asocierea este una dintre puţinele şanse ca fermierii români să aibă acces la tehnologii de ultimă oră în ferme“, explică Mugurel Ionel.

Astfel, antreprenorul va pune pe piaţă în luna iulie o aplicaţi care să conectează micii fermieri, cu suprafeţe de până în 10 hectare, cu consultanţi, pentru a discuta despre oice tip de problemă întâmpină şi a găsi o soluţii.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny