ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Nicu Temciuc, Cooperativa Agricolă Baza Siloz Cereal Grup din judeţul Botoşani: Avem două investiţii prin fonduri UE, unu de 1,5 mil. euro pentru a face silozuri şi unu de 1,5 mil. euro pentru a cumpăra utilaje. Noi venim cu 60% din sumă

02.03.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Cooperativa Agricolă Baza Siloz Cereal Grup din ju­deţul Botoşani, formată din 49 de fermieri ce cultivă în total o suprafaţă de 5.500 de hectare cu cereale, a depus do­uă pro­iecte pentru a accesa fonduri europene în valoare de 3 mi­lioane de euro, ca să îşi facă un siloz şi să îşi cumpere utilaje.

„Avem două proiecte depuse, unu în valoare de 1,5 mil. euro pentru silozuri şi unu în valoare de 1,5 mil. euro pentru utilaje. Noi venim cu 60% din sumă, iar banii aceştia îi obţinem prin credite. Eu pun gaj terenul meu aflat în proprietate pentru cooperativă, până finalizăm proiectul şi sincer să fiu, faţă de cum am început în 2007, acum e floare la ureche să accesezi bani europeni“, a spus Nicu Temciuc, preşedinte la Cooperativa Agricolă Baza Siloz Cereal Grup, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi de Profi.

Compania a mai primit fonduri europene pentru a-şi face un spaţiu de depozitare în 2016, în valoare de puţin peste 9 milioane de lei (circa 2 mil. euro), arată datele de pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Noul siloz va avea o capacitate de 12.000 de tone, potrivit lui Temciuc, şi fermierii care fac parte din cooperativă vor putea strânge laolaltă mai multă producţie, care va putea fi valorificată mai bine către traderi sau către procesatori.

„Eu sfătuiesc fermierii să se asocieze în cooperative, să depună proiecte pentru a accesa fonduri europene ca să-şi facă spaţii de depozitare şi să profite împreună de asta. (...) Nu este greu să te asociezi dacă ai încredere în ceilalţi. Asocierea este pentru a ne ajuta reciproc, prin cumpărarea inputurilor şi vânzarea recoltei la preţuri mai bune. Se poate, numai să existe voinţă“, a precizat agricultorul.

El susţine că spaţiile de depozitare sunt în avantajul fermierilor mici să-şi crească vânzările prin păstrarea mărfii pentru a o valorifica la momentul potrivit la preţuri mai bune, iar asocierea îi poate ajuta pe fermierii mici, care au până în 500 de hectare, să se ia bani europeni şi să îşi facă spaţii de depozitare. „Fermierul mare are posibilitatea să facă investiţii singur, pentru că este capitalizat.“

În plus, el crede că sunt necesare cooperative regionale, care să acceseze fonduri europene prin noul Plan Naţional Strategic şi să treacă de la investiţii în depozitare la investiţii în procesare. „De exemplu, să ia bani şi să facă o fabrică de ulei, să proceseze floarea-soarelui. Trebuie să ne trezim şi să facem procesare în ţară, să dăm valoare adăugată producţiei“, a completat el.

Nicu Temciuc mai spune că fermierii nu ar trebui să fie descurajaţi de birocraţia din România, el fiind beneficiar a cinci proiecte de investiţii cu co-finanţare europeană, pentru că „nimeni nu îţi dă un million de euro fără să te întrebe ce ai făcut cu ei. Există birocraţie, dar banii trebuie justificaţi. Eu nu mă las până nu rezolv şi de asta am luat mulţi bani europeni“.

Cooperativa Agricolă Baza Siloz Cereal Grup a avut o cifră de afaceri de 4 milioane de lei în 2020, în scădere faţă de anul precedent când a fost de 5 milioane de lei, arată datele de pe site-ul Ministerului de Finanţe, însă acel an a fost puternic afectat de secetă. În prezent, în România sunt puţin peste 4.000 de cooperative agricole. 

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny