ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Paul Tudosa a renunţat la legumicultură pentru o plantaţie de smochini în Roşiorii de Vede, iar fructele le vinde în Capitală, pe bază de comandă, la domiciliu

15.09.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Paul Tudosa a pus baze Smochini Figs Roşiori în urmă cu zece ani în localitatea Roşiorii de Vede (jud. Teleorman), renunţând la legumicultură, care nu-i aducea un venit mulţumitor, deoarece vindea producţia angro. Acum, comercializează smochinele în Capitală, pe bază de comandă, la domiciliu, iar veniturile obţinute sunt de peste 20 de ori mai mari.

„În urmă cu zece ani, când m-am căsătorit, am descoperit în curtea unui unchi de-al soţiei mele câţiva smochini, despre care mi-a spus că-i are de 40 de ani. Am cercetat apoi despre această cultură, de la cum se plantează şi îngrijeşte până la cum se recoltează. Mi-am făcut un scurt rezumat despre smo­chini, iar concluzia finală a fost că este o cultură rentabilă“, a spus Paul Tudosa, fondatorul Smochini Figs Roşiori, în cadrul emisiunii ZF Agropower.

Livada Smochini Figs Roşiori numără 300 de pomi, dar compania creşte şi puieţi de smochini în ghiveci, pe care îi comercializează apoi către persoane care-şi doresc să investească într-o astfel de cultură. Smochinii în ghiveci costă între 25 şi 35 de lei, în funcţie de mărime şi vârstă.

„Anterior, m-am ocupat cu legumicultura, dar având pro­bleme foarte mari cu desfa­cerea – era 0,7 lei kilogramul de castraveţi vânduţi angro – şi cu un venit de 40-50 lei/zi însemna să dau faliment. Făcând o com­pa­raţie cu smochinii, de la 0,7 lei/kg la castraveţi la

15-20 lei/kg la smochine diferenţa este de la cer la pământ“, îşi aminteşte Paul Tudosa. Practic, un kilogram de smochine este de peste 20 de ori mai scump. El vinde smochinele în Bucureşti, direct la clienţi la domiciliu, pe bază de comenzi şi afirmă că de la un smochin matur a obţinut 70 kg de fructe după zece ani. Tudosa mai spune că este mai uşoară co­mer­cializarea smochinilor în ghi­veci, pentru că nu necesită vânzarea de pe o zi pe alta ca în cazul smochinelor, care sunt perisabile.

„Cererea este în creştere, oamenii simt efectele încălzirii globale, iar temperatura ridicată îi prieşte culturii de smochin. Lumea este interesată, dar începe cu 2, 3 sau 10 smochini. Din punctul meu de vedere, o livadă de 30-50 de smochini aduce un venit bun. Dacă vrei să fii mare trebuie să ai 10-20 de hectare, pentru a colabora cu supermarketurile pentru desfacere“, a adăugat Paul Tudosa.

Antreprenorul a mai afirmat că îi părea rău că nu a început plantaţia de smochini pe o suprafaţă mai mare, pentru că cererea pe piaţă a crescut în ultimii ani, odată ce oamenii s-au interesat mai mult de un stil de viaţă mai sănătos. „Smochinele, de exemplu, sunt foarte bune pentru digestie“, a subliniat acesta.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny