ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Poate trece cultura de smochin graniţa „de nişă“ în România în contextul schimbărilor climatice? „Cererea este în creştere, dar lumea începe cu 2, 3, 10 smochini“

13.09.2022, 00:07 Autor: Florentina Niţu

Costul plantelor pentru înfiinţarea unei culturi de smochin pe o suprafaţă de un hectar se ridică la 21.000 de lei ♦ Preţul unui kilogram de smochine este între 15 şi 20 de lei ♦ Un pom matur produce între 50 şi 100 kg de smochine ♦ La o medie de 70 kilograme/smochin, într-o plantaţie superintensivă de un hectar, ce numără 700 de pomi, veniturile trec de 700.000 de lei.

Smochinul, o plantă originară din Valea Iordanului, începe să se coacă tot mai bine şi în România, datorită verilor căldu­roase, ca urmare a schimbărilor climatice. Astfel, în contextul actual, lumea este mai interesată să investească bani într-o cultură de nişă cum este aceasta, care aduce venituri substanţiale, de 30 de ori mai mari decât cheltuielile cu înfiinţarea sa.

„Cererea este în creştere, oamenii simt efectele încălzirii globale, iar temperatura ridicată îi prieşte culturii de smochin. Lumea este interesată să cumpere smochini, dar începe cu 2, 3 sau 10 smo­chini, culturi experenţiale, pentru că necesită irigare în primii doi ani de viaţă şi trebuie înveliţi până se lemnifică“, a spus Paul Tudosa, fondator al Smochini Figs Roşiori, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.  El a început să cultive smochini în urmă cu zece ani în localitatea Roşiorii de Vede (jud. Teleorman), după ce a renunţat la legumicultură. În prezent, are o livadă de 300 de smochini, dar creşte şi puieţi de smochini în ghiveci, pe care îi vinde ulterior către clienţi interesaţi să investească într-o astfel de cultură. Smochinii la ghiveci costă 25-35 de lei, în funcţie de mărime şi vârstă, iar pentru o plantaţie superintensivă de un hectar, ce numără 700 de pomi, investiţia se ridică la 21.000 de lei.

„Am peste 600 de pomi, iar distanţa între rânduri este de 4 metri cu 3,5 metri, am alocat cam 14 metri pătraţi pentru un pom. Suprafaţa totală cultivată este de 8.500 – 8.600 de metri. Eu nu aş sfătui pe nimeni să înceapă cu mai mult de 0,5 hectare, pentru că necesită multă forţă de muncă la cules şi trebuie luat în calcul acest aspect. O mare problemă pentru noi este să găsim forţă de muncă. Noi recoltăm în familie şi câţiva prieteni. Nu vine nimeni să muncească şi în zona noastră, până şi în HoReCa aduc oameni din afară“, a menţionat Valentin Badea, fondator al brandului Livada cu smochini.

Acesta este economist de profesie şi a pus primii smochini în 2016, în judeţul Buzău, începând cu soiuri din zonă, deja aclimatizate în România. El completează că smochinii sunt rezistenţi până la aproxi­mativ -20 grade Celsius şi ultimele două ierni din România au fost dulci, aşadar prielnice pentru cultură. „Terenul pe care am eu smochini este bun, pentru că soarele răsare şi apune pe ei. Am 12 ore pe zi soare, vara, ceea ce ajută foarte mult la dezvol­tarea plantei.“

Paul Tudosa a adăugat că îi păre rău că nu a început cultura de smochini pe o su­pra­faţă mai mare, pentru că cererea pe pia­ţă a crescut în ultimii ani, odată ce oamenii s-au interesat mai mult de un stil de viaţă mai sănătos. „Smochinele, de exemplu, sunt foarte bune pentru digestie“, a întărit el. „Înainte m-am ocupat cu legumicultura, dar având probleme foarte mari cu desfa­cerea am renunţat. Castraveţii erau 0,7 lei/ kg la angro, iar cu un venit de 40-50 lei/zi era faliment complet. Făcând o comparaţie cu smochinii, de la 0,7 lei/kg la castraveţi la 15-20 lei/kg la smochine, diferenţa este de la cer la pământ“, a precizat Tudosa.

În cazul său, spune că un smochin matur a produs în medie 70 kg de fructe. Pe de altă parte, Valentin Badea spune că media în cultura sa este de 50 kg de fructe per pom.

„Producţia de anul acesta este mare, dar din cauza ploii, este mai slab calitativă. Două tone de fructe le-am procesat pentru ţuică. Un smochin poate să dea şi 100 kg, dacă este puternic“, a afirmat Viorel Băiaş, fondator al Smochini Sviniţa, un fost miner, care a înfiinţat cultura din judeţul Mehedinţi în urmă cu 12 ani, după ce s-a închis mina în care lucra.

Băiaş a adăugat că după ce au văzut şi alţi consăteni că planta se dezvoltă şi aduce venituri bune, au început să planteze şi ei, dar până în 50 de smochini. El are 300 de pomi, o livadă ce se întinde pe aproape un hectar, dotată cu un sistem de irigaţii.

Preţul unui kilogram de smochine este între 15 şi 20 de lei, iar la o medie de 70 kg/smochin, într-o plantaţie superintensivă de un hectar ce numără 700 de pomi, veniturile trec de 700.000 de lei.

În prezent, cultivatorii de smochini din România se numără pe degete, au afirmat invitaţii ediţiei din 12 septembrie a emisiunii ZF Agropower, deoarece cultura nu este subvenţionată. Cei mai mari cultivatori de smochine din lume sunt Maroc (63.000 de hectare), Turcia (53.000 de hectare) şi Algeria (39.000 de hectare), conform datelor Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU, pentru anul 2020.

Paul Tudosa, fondator, Smochini Figs Roşiori: O plantaţie de 30-50 de smochini aduce un venit bun. Dacă vrei să fii cultivator mare trebuie să ai 10-20 de hectare, pentru a colabora cu supermarketurile în ceea ce priveşte desfacerea.

 

Valentin Badea, fondator, Livada cu smochini: Anul trecut am avut clienţi din toată Moldova, din Iaşi, Suceava, Vaslui, din sudul şi nordul Munteniei, din Prahova şi din Argeş.

 

Viorel Băiaş fondator, Smochini Sviniţa: Anul acesta au fost ploi permanente, iar fructele sunt mai slab calitative, dar le folosim pentru procesare şi facem ţuică.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny