ZF Agrobusiness

ZF AGROPOWER. Primele estimări pentru producţia agricolă: 14,5 milioane de tone de porumb, 9,6 milioane de tone de grâu şi 1,6 milioane de tone de rapiţă. Pe o treime din suprafaţa cultivată a României se produce 70% din cantitatea de cereale

06.07.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Producţia de cereale din acest an ar putea fi de 30 de milioane de tone, cantitate similară cu cea din 2018 şi 2019, dar cu aproximativ 15% mai mică decât în anul agricol trecut, potrivit calculelor ZF pe baza datelor ofe­rite de reprezentanţii Clubului Fermierilor Români, o asociaţie formată din peste 1.000 de fermieri.

„În zona Moldovei, în Vaslui, Bacău, Galaţi şi o parte din Brăila şi Vrancea situa­ţia este dificilă şi producţiile sunt foarte mici şi se pune problema unui plan de redresare economică, pentru că fermierii care au afaceri acolo au randamente foarte mici, căci a fost calamitate şi este o situaţie de forţă majoră. În alte zone ale României, lucrurile stau foarte bine şi estimăm o producţie de 9,6 milioane tone pentru grâu, o producţie de 14,5 milioane tone pentru porumb, o producţie de 1,6 milioane tone de rapiţă şi o producţie de circa 3 milioane de tone de floarea-soarelui, având un randament bun“, a spus Florian Ciolacu, director executiv în cadrul Clubului Fermierilor Români la emisiunea ZF Agropower. Astfel, producţia totală se apropie de 30 de milioane de tone.

Executivul a completat că media pro­ducţiei cumulate, de cereale, va fi mai mică decât media ultimilor cinci ani, însă la a­ceastă diminuare au contribuit şi schim­bările climatice, lipsa precipitaţiilor care a dus la o pierdere a cantităţii de apă din sol şi lipsa sistemelor de irigaţii. Mai mult, el spune că o analiză făcută intern arată că doar pe 33% din suprafaţa cultivată a României este produsă 70% din cantitatea de cereale, ceea ce înseamnă că pe această suprafaţă lucrează fermieri performanţi, cu tehnologie modernă şi management pregătit.

În 2021, România a recoltat circa 34 de milioane de tone de cereale de pe o supra­faţă cultivată de aproximativ 5 mili­oane de tone. Jumătate din suprafaţa totală este cultivată cu porumb, aceasta fiind şi cultura la care România excelează şi se află pe primul loc în UE.

De asemenea, în acest an, la fel ca în anul agricol 2021, preţurile cerealelor pe burse sunt la ma­xime istorice pentru peri­oada de recoltare, astfel că fermierii se pot bucura cu atât mai mult de roade.

„Avem o producţie bună, care ne permite să procesăm mai mult pentru a creşte valoarea adăugată şi avem fermieri care ar putea să o facă, dar sunt în dificultate privind sursa de apă şi absenţa infrastructurii care să permită accesul la apă“, a menţionat Ciolacu. România ar putea iriga în acest an aproximativ 1,3 milioane de hectare, însă, în realitate s-a irigat circa 10% din această suprafaţă până acum.

Totodată, Laszlo Becsek, preşedintele Clubului Fermierilor Români, este necesară procesarea atât la cereale, cât şi la cartofi, pentru că se exportă marfă de calitate la un preţ mic şi se importă marfa cu valoare adăugată.

„Trebuie să punem mare accent pe procesare, atât la cereale, cât şi la cartofi, pentru care nu avem decât două fabrici care fac chips-uri. Acum se face a treia fabrică pentru procesarea cartofilor, unde o să se facă cartofi pai, chips şi praf de cartofi, mai multe sortimente din cartofi. Sunt şi câteva unităţi mici care doar decojesc cartofii şi îi pregătesc pentru bucătar. În zona cartofului sunt deficienţe foarte mult la procesare. În schimb, atât timp cât noi producem numai 30% din necesarul de consum al ţării încă nu este problemă acută“, a precizat Becsek. El este administratorul grupului Biofarm, care lucrează peste 1.000 de hectare de teren agricol şi cultivă cartofi.

 

Laszlo Becsek, preşedintele Clubului Fermierilor Români

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny