♦ Efectivele de porci s-au redus cu circa 2 milioane în urma valului de pestă porcină africană (PPA) care a afectat România, iar extinderea acestei boli nu a fost oprită nici după şapte ani ♦ În vestul Europei, numărul de efective scade ceea ce ar putea fi oportunitate pentru România având în vedere că are infrastructura necesară deja pentru a creşte numărul de efective ♦ În prezent, jumătate din necesarul de carne de porc vine din import.
Companiile fac investiţii în dezvoltarea fermelor de porci în România, dar asta nu pentru că au predictibilitate sau pentru că nu mai există riscul pestei porcine, ci pentru că piaţa cărnii de porc este una bună iar România are în faţă o oportunitate având în vedere că în Vestul Europei efectivele scad fie din cauza îmbătrânirii fermierilor sau din cauza fricii de pestă porcină. Însă România ar putea beneficia de investiţii duble dar ar implementa „ca la carte“ măsurile de stopare a răspândirii pestei porcine – aceasta este una dintre concluziile din această ediţie a emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.
„Vedem ţări cu scădere accentuată a numărului de animale, ţări cu mare potenţial de producţie sau cu producţie ridicată înainte şi această producţie va migra către est. Ori dacă înainte se vorbea de Ucraina, România, Ungaria, acum se vorbeşte preponderent doar de România şi Ungaria şi vedem un număr destul de de mare de investitori interesaţi să investească în România“, a spus în cadrul emisiunii Adrian Balaban, CEO al Cooperativei Siliştea Producţie Suine. Cooperativa are zece ferme de porci, majoritatea în Ialomiţa şi Buzău. Capacitatea fermelor este de 14.000 de scroafe de reproducţie şi o producţie anuală undeva în jurul la 110.000 de porci graşi.
Adrian Balaban, CEO, Cooperativa Siliştea Producţie Suine: Noi avem nevoie de ferme noi, pentru că chiar şi în 2017 România era importator de de carne. România poate suporta minim jumătate de milion de scroafe, atât pentru consumul intern, cât şi în perspectiva exportului.
„În momentul acesta, avem ocupate 4.000 de locuri de scroafe, restul de 10.000 urmează să le populăm anul acesta până la sfârşitul anului şi până la sfârşitul anului viitor“, a punctat Adrian Balaban în cadrul ZF Agropower. El crede că, dincolo de legea reproducţiei care este în vigoare, sunt mai multe soluţii pentru relansarea sectorului, nu doar înfiinţarea de ferme noi, ci şi repopularea fermelor care stau acum goale.
„Noi avem nevoie de ferme noi, pentru că chiar şi în 2017 România era importator de de carne. România poate suporta minim jumătate de milion de scroafe, atât pentru consumul intern, cât şi în perspectiva exportului. Şi este de apreciat deschiderea pentru investiţii a guvernului. Dar în acelaşi timp, ceea ce vreau să spun este că sunt şi alte moduri prin care am putea creşte rapid şeptelul de porci din din România prin sprijinirea fermierilor care au deja această capacitate.“
La rândul lui, Ioan Ladoşi, profesor universitar în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca şi preşedintele APCPR – Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România – spune că în prezent sunt în derulare 30 de proiecte finanţate de MADR, dar nu ştie ce presupun aceste proiecte, cu cât vor contribui la creşterea producţiei de carne de porc.
„Însă, acest lucru îmi arată că investitorii continuă să creadă în acest sector. Ceea ce am iarăşi convingerea din discuţiile pe care le am cu dânşii (reprezentanţii companiilor – n. red.), ar fi că investiţiile ar fi cel puţin duble în cazul în care autorităţile ar putea să vină şi să asigure că pun stop pestei porcine. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă şi aduce şi mai mult îngrijorarea celor care care vor să investească“, a punctat Ioan Ladoşi. Pe de altă parte, el subliniază că scăderea producţiei s-a datorat răspândirii pestei porcine, iar în ultimii şapte ani România a pierdut echivalentul consumului din Cluj şi Timişoara într-un an.
„Suntem în continuare pe locul unu în Uniunea Europeană ca număr de focare de pestă porcină. Suntem unici în Europa, suntem ţara în care 50% din producţia cărnii de porc din fermele comerciale este o producţie eficientă şi fiscalizată, cealaltă jumătate este o producţie 100% nefiscalizată“, a punctat Ioan Ladoşi, care spune că în România nu sunt luate măsuri concrete pentru stoparea pestei porcine. El dă exemplul Germaniei care a investit chiar într-un gard de-a lungul autostrăzii care desparte nordul de sudul Germaniei care are ca scop protejarea producţiei comerciale.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE