ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Robert Lisenche, director de investiţii al HoldeAgri Invest: „Avem un teren agricol cu un mare potenţial, dar fără investiţii în tehnologie calitatea terenului se poate deteriora“. Holde Agri Invest, companie românească care exploatează terenuri agricole şi produce cereale, a ajuns la o suprafaţă de aproximativ 10.000 de hectare şi vrea să o dubleze până în 2024

20.09.2021, 00:05 Autor: Georgiana Mihalache

Recolta bogată de cereale este determinată de mai mulţi factori, cum ar fi vremea favorabilă, terenul bun, sămânţa de calitate, însă totul este influenţat de tehnologie, care poate să crească potenţialul solului, susţine Robert Lisenche, director de investiţii al HoldeAgri Invest.

„Avem un teren agricol cu un mare po­ten­ţial, dar fără investiţii în tehnologie, acest po­tenţial nu numai că nu se poate atin­ge, ci din ­contră, calitatea terenului se poate de­te­riora. Investim în irigaţii unde este cazul pentru a atenua efectele devas­ta­toare ale se­cetei, aşa cum a fost cea din 2020, mo­ni­to­rizăm în permanenţă per­for­manţa hi­bri­zilor, urmărim cercetările în domeniul agronomic şi aplicăm tehnologiile cele mai avan­sate. Investim masiv în utilaje de ultimă ge­neraţie, de capacitate mare, cu grad ma­xim de tehnologizare“, a spus Robert Lisenche.

Câteva exemple de tehnologie aplicată în agricultură sunt utilaje ghidate prin GPS, senzori care „citesc“ terenul şi plantele pentru a stabili în funcţie de informaţiile adunate de ce intervenţie este nevoie.

Holde Agri Invest a ajuns la o suprafaţă de aproximativ 10.000 de hectare, în contextul în care în 2020 a cumpărat Agromixt Buciumeni din Călăraşi, iar la începutul acestui an era în proces de finalizare a preluării unei ferme din Videle.

În anul 2019, reprezentanţii companiei spuneau pentru ZF că obiectivul Holde este ca până în 2024 să exploateze o suprafaţă de 20.000 de hectare.

„Holde îşi are originea în Bucureşti, iar de aici strategia este să operăm ferme la maximum 200 km de Capitală. Pentru achiziţia unui teren luăm în calcul mai mulţi factori, dar cei mai importanţi sunt suprafaţa totală cultivată şi gradul de compactare al solului“, a mai explicat Robert Lisenche.

Un obstacol în calea achiziţiei pentru Holde Agri Invest este fragmentarea terenului, pentru că îngreunează administrarea contractelor de arendă. În plus, preţul pentru tranzacţii în anumite zone ale ţării a trecut de 10.000 euro pe hectar. Totuşi, acestea sunt excepţii, media la nivel naţional fiind în jurul a 6.000 euro/ hectar.

„Credem că există o tendinţă naturală de creştere a preţului terenului agricol, deoarece este un activ stabil, dorit de mulţi investitori, dar nu vedem pentru perioada următoare o creştere accelerată. Preţul mai mic al terenului agricol din România generează un interes şi pentru fermierii români şi pentru străini şi asta crează o cerere mai mare, care influenţează preţul, care va creşte pe termen mediu şi lung“, a mai spus Lisenche.

Holde Agri Invest cultivă în principal cultură mare, precum grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui, dar are şi o suprafaţă de circa 2.000 de hectare cultivată cu mazăre, aceasta fiind o cultură cu certificare ecologică.

Pentru 2021, Holde îşi propune venituri consolidate de 56,6 milioane de lei, cu 29% mai mult faţă de 2020 şi un profit net de 7,4 milioane de lei. Holde Agri Invest este o companie iniţiată de un grup de antreprenori români având ca obiectiv dezvoltarea acesteia pentru a deveni lider în domeniul agriculturii din România.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny