Crăciunul este pentru industria alimentară una dintre cele mai aglomerate perioade din an, iar producătorii s-au adaptat la noile tendinţe în contextul în care românii din oraşele mari, în special, au tot mai puţin timp pentru pregătit mesele de sărbători şi preferă să cumpere cozonaci, prăjituri sau chiar salate – aceasta este una dintre concluziile emisiunii ZF Agropower, o emisiune susţinută de Banca Transilvania şi Penny.
„Oamenii nu mai au timp, indiferent de vârstă. Avem clienţi şi, să zicem, dintr-o generaţie care îşi pregătea înainte toate produsele de sărbători, care spun că nu, nu mai merită să îşi piardă timpul şi preferă să vină să cumpere din magazin, să cumpere de la noi. Timpul este foarte, foarte preţios, este mai preţios cred că decât orice în ziua de astăzi“, a spus Cristina Vîrtaci, fondator, Semico Gourmet Pastry, producător de produse de patiserie care are propria prăvălie în Arad dar colaborează şi cu Selgros, Real şi Carrefour. „Cel mai bine vândute sunt produsele sărate, sărăţelele, covrigerii“, a adăugat ea.
Lipsa de timp a românilor pentru gătit este observată şi de Cosmin Moldovan, director general al Moldovan Carmangerie din judeţul Cluj, care are 37 de magazine, majoritatea fiind în judeţul Cluj. Familia Moldovan a dezvoltat un grup integrat, având ferme, fabrici de procesare a cărnii şi a laptelui, dar şi magazine şi un restaurant. „În această perioadă, carnea de porc rămâne preferata românilor. Producem caltaboş, piftii, jumări, încercăm să oferim coclienţilor şi produse semipreparate, pentru că noua generaţie se schimbă, consumatorul nu mai are timp sau nu mai are disponibilitate şi atunci încercăm să acoperim noi partea asta de semi-preparate. Se conturează o piaţă a semipreparatelor“, a spus antreprenorul în cadrul ZF Agropower.
Dragoş Safta, fondator, Carmangeria Carne şi Sare: Pentru noi e cumva un an aparte, că noi ne-am dezvoltat foarte mult într-un timp foarte scurt şi atunci era normal ca 2024 să fie mult mai bun.
Luminiţa Maroş,fondator, Cofetăria Marisa: Noi ne-am axat foarte mult pe cadouri corporate şi asta e perioada care umple un pic golul. Am pregătit tot felul de cutii care pot fi oferite de firme angajaţilor, colaboratorilor etc.
Cristina Vîrtaci, fondator, Semico Gourmet Pastry: Este o lună foarte aglomerată pentru noi şi am observat în ultima perioadă, în ultimii ani, clienţii de regulă îşi lasă cumpărăturile cumva chiar pe ultima săptămână.
Şi Luminiţa Maroş, fondator al Cofetăriei Marisa din Focşani, spune că se pregăteşte alături de echipa ei pentru volumul foarte mare de vânzări din preajma sărbătorilor. Într-adevăr, atunci aproape va fi cel mai crunt să spun aşa. „Până în ajunul sărbătorilor, noi ne-am axat foarte mult pe cadoul corporate şi asta e perioada în care umplem un pic golul. Am pregătit tot felul de cutii care pot fi oferite de firme angajaţilor, colaboratorilor, clienţilor, furnizorilor şi aproape de sărbători ne vom pregăti din nou pentru vânzările din acea perioadă“, a explicat antreprenoarea, care adăugă că pe lista de cumpărături a românilor din acest an îşi va face loc şi tradiţionalul cozonac, dar şi ciocolata Dubai.
„În general, de Crăciun, cea mai mare vânzare este pe partea de cozonaci, iar de Revelion torturi şi prăjituri“. Ea a observat că românii sunt dispuşi oricând să cheltuie mai mult, mai ales când sunt produse în tendinţe sau noi, aşa cum este ciocolata Dubai.
Creşteri de vânzări are în această perioadă şi Carne şi Sare, un concept diferit de carmangerii ajuns la 3 locaţii dezvoltat de Dragoş Safta şi Viorel Chiriţă. Carne şi Sare are acum deschise carmangerii în Domneşti, Chiajna şi Otopeni. „90% din produse vin din România, folosim carne românească. Unde nu avem carne românească este zona aceasta de carne de vită premium, care este din ce în ce mai căutată“, a menţionat Dragoş Safta. El spune că în această perioadă vânzările explodează. „În continuare se merge pe produse tradiţionale. Avem cereri de semicarcase, cârnaţi, dar sunt din ce în ce mai mulţi care merg şi pe produse ready to cook, pe care doar să le bage în cuptor. Acestea au un timp de gătire, o temperatură prestabilită, dar se caută şi produsele ready to eat adică doar încălzite precum ciolane, carne la garniţă, scăriţă la garniţă pe care clienţii doar le iau, le încălzesc în tigaie sau în tuci“, a povestit Dragoş Safta.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE