ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Sorin Ignat, Banca Transilvania: „Formele asociative pot genera investiţii mai mari decât fiecare fermier în parte. Putem concura cu cei care aduc produse mai ieftine din afară, având o economie de scară“

27.01.2021, 10:00 Autor: Florentina Niţu

„Mergând individual în investiţii vom fi jucători de nişă, vom avea un produs foarte bun cu care vom concura între noi. Asociindu-ne putem să aducem valoare mai multă produselor“.

Scopul asocierii în agricultură ar trebui să fie aducerea sau creşterea valorii adăugate din ferme pe termen lung, mai ales că statul a început să încurajeze asocierea prin măsuri fiscale, avantaje şi opotunităţi de care jucătorii din agrobusiness ar trebui să profite, consideră Sorin Ignat, director agrobu­siness în cadrul Băncii Transilvania.

„Formele asociative pot genera investiţii mai mari decât fiecare fermier în parte. Putem concura cu cei care aduc produse mai ieftine din afară, având o economie de scară. Preţul cerealelor este aproximativ egal, diferenţa de preţ (la raft – n. red.) vine probabil din costurile fixe, costurile de logistică şi celelalte costuri date de economia de scară. Mergând individual în investiţii vom fi jucători de nişă, vom avea un produs foarte bun cu care vom concura între noi. Asociindu-ne putem să aducem valoare mai multă produselor“, a spus Sorin Ignat.

El a fost prezent la videoconferinţa ZF BT Agropower „Agricultura în 2020 şi premise pentru 2021“. Ziarul Finan­ciar a început o serie de videocon­ferinţe săptămânale, dedicate agrobusi­nes­sului susţinută de Banca Transil­va­nia.

Bancherul a afirmat că pentru Banca Transilvania agricultura este domeniu strategic, având echipe care fac doar business în agricultură. În plus, el spune că unul dintre obiectivele companiei pe care o reprezintă este susţinera creşterii valorii adăugate în ferme şi a investiţiilor care aduc valoare adăugată în ferme. „Lichiditate există, însă trebuie să găsim împreună cu fermierii utilitatea, astfel încât ei să poată să producă mai mult.“

„Investiţiile în creşterea valorii adăugate au fost şi sunt în continuare în planul fermierilor şi au nevoie de bani, indiferent care va fi sursa de finanţare. Important este ca orice investiţie să fie tratată ca şi cost de oportunitate“, mai spune Sorin Ignat.  

Pe lângă acest obiectiv, el adaugă că Banca Transilvania finanţează investiţiile în terenuri, în comasare sau în dezvoltarea fermelor. De asemenea, susţine şi investiţiile în irigaţii. „Ne concentrăm pe susţinerea pe termen lung a fermierilor.“

Ignat crede că este important ca orice investiţie să fie dimensionată în contextul nevoii. Acesta susţine că este necesar ca România să facă investiţii în irigaţii, dar nu neapărat pentru anii secetoşi, ci să aibă în vedere investiţii ca potenţial de creştere a producţiilor pe termen mediu.

„Dacă am fi avut un milion de hectare irigate în 2020, ar fi fost cu siguranţă un avantaj competitiv major pentru fermierii din România, în contextul în care şi preţurile au fost mai mari faţă de anii precedenţi. În condiţiile în care producţiile ar fi fost poate nu la nivelul unui an obişnuit din punct de vedere pluviometric, ar fi fost cu siguranţă mai mari decât cele de anul trecut în zonele Dobrogea, Bărăgan, Moldova“, adaugă el.

Producţia de cereale estimată pentru anul 2019 este de sub 18 milioane de tone de cereale, o scădere de peste 40% faţă de anul precedent, conform Comisiei Europene şi datelor de la Ministerul Agriculturii.

Totuşi, deşi 2020 a fost un an provocator, Sorin Ignat consideră că a adus şi oportunităţi în piaţă, cea mai importantă dintre ele fiind programul IMM Invest, care chiar dacă a fost creat ca o soluţie de criză la pandemia de COVID-19, a adus cash cu sprijin de grant în business.

„O altă oportunitate a fost reaşe­za­rea pe alocuri a lanţului valoric şi reorien­tarea unor jucători către piaţa in­ternă. De asemenea, a crescut cererea de produse de la agricultori şi produ­cători români. În plus, online-ul a înre­gistrat o creştere importantă. Noi am susţi­nut parteneri să investească în online să aibă acces la piaţă“, mai spune Ignat.

El crede că este „de datoria noastră să producem astfel încât să reducem deficitul balanţei comerciale, dar la fel de mult este datoria noastră să consumăm ce producem“. Acesta menţionează că producătorilor le este greu să ajungă cu un produs în raft şi să îl menţină acolo, motiv pentru care ar trebui să se concentreze pe fidelizezarea clienţilor.

„Anul 2021 ar trebui să fie un an mai bun decât anul trecut. Uitându-ne la statistici, după secetă a urmat un an mai bun. Perspectivele sunt mai bune decât anul trecut, dar rezultatul în agricultură se vede când duci producţia în hambar. Până atunci mai sunt câteva luni importante şi nu putem spune exact. Aşteptările sunt ca 2021 să fie un an peste 2020“, a spus Sorin Ignat.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny