ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Ştefan Moraru, administrator, Morar Pan Com: Vom investi într-o conductă care va merge pe o distanţă de trei kilometri şi va iriga 100-200 de hectare

06.10.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Ştefan Gheorghe Moraru, administrator al Morar Pan Com, companie care lucrează circa 1.000 de hectare de teren în judeţul Călăraşi, investeşte în prezent într-o conductă care va merge pe sub pă­mânt pe o dis­tanţă de trei kilometri şi va iriga 100-200 de hec­tare. Va­loa­rea in­vestiţiei este de 60.000 euro/km, în creş­tere cu 50% faţă de anul 2020, atunci când fermierul a început să facă primele investiţii în irigaţii.

„Pentru a iriga 250 de hectare, am investit într-o conductă care merge pe o distanţă de 2,5 km, care m-a costat în toamna lui 2020 circa 40.000 euro/km. Anul acesta, în maximum o săp­tă­mână, vom investi într-o conductă care va merge pe o dis­tanţă de trei kilometri şi va iriga 100 de hectare pentru noi şi pe lângă acestea mai am discuţii cu vecinii pentru 70-80 de hectare.“

„Investiţiile nu sunt mici, discutăm de 60.000 euro/km, în total 180.000 euro“, a spus Ştefan Moraru în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

Pe lângă investiţia în conducte se adaugă investiţia în echipamente pentru irigaţii şi astfel, susţine antreprenorul, un fermier investeşte 4-5 milioane de euro pentru a-şi iriga terenul. Moraru a început să investească în irigaţii începând cu anul 2020, un dificil, cu pierderi uriaşe de producţie din cauza secetei.

„În 2020, în medie, am avut producţii de 500 kg/ha la porumb şi la grâu şi 1.000 kg/ha la floarea-soarelui. Ne-a pus pe gânduri situaţia şi ne-a determinat să începem un program de investiţii în irigaţii. (...) În momentul de faţă, recoltăm porumbul pe care l-am irigat. Avem o producţie între 9.000 – 12.000 kg/hectar“, a completat Moraru.

În prezent, compania Morar Pan Com irigă 350 de hectare cu tamburi şi cu pivoţi, iar până în 2023 va mai iriga încă 100 de hectare. Planul său este ca până la sfârşitul anului 2025 să ajungă la o suprafaţă irigabilă de 700-800 de hectare. „Depindem şi autorităţi pentru irigaţii, căci trebuie să facă investiţii în sistemele de pompare de la Dunăre şi în canalele de aducţiune, iar aceste planuri rămâne de văzut dacă se vor concretiza.“

Fermierii au început să investească tot mai mult în propriile sisteme de irigaţii şi în infrastructura secundară, dar se tem că dacă statul nu va investi cât mai repede în îmbunătăţirea şi reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, în campania de irigaţii nu vor avea apă şi investiţiile lor au fost în zadar.

„Irigaţiile îţi asigură stabilitatea pe termen lung, dar trebuie să fii sigur că vei avea apă. (...) În contextul actual al lipsei de materii prime – pentru irigaţii e nevoie de polietilenă şi oţel – livrarea echipamentelor de irgiaţii este de peste jumătate de an, adică fac comandă de acum şi primesc produsul în mai 2023. Apoi vine pivotul, dar cu ce îl alimentez dacă nu am apă?“, a mai spus Moraru.

El susţine că în 2021 a fost un pionier în zona sa în ceea ce priveşte investiţiile în irigaţii, pentru că a deschis o staţie de pompare care nu a mai fost folosită de 10 ani. „În Ialomiţa aproape că nu există niciun fermier care să nu discute despre irigaţii şi despre ce ar putea să facă mai bine pentru a-şi creşte producţiile. Sunt fermieri care au făcut investiţii în pivoţi, în tamburi, iar de la anul lucrurile devin stabile pentru noi, dar ANIF-ul rămâne în urmă cu investiţiile“, a afirmat Moraru.

Morar Pan Com cultivă rapiţă, porumb, grâu, orz, dar produce şi seminţe de grâu, de orz, iar în 2021 a avut o cifră de afaceri de 9,7 milioane de lei, din care 5,2 milioane de lei au fost profit, arată datele publice. De profesie arhitect, antreprenorul Ştefan Moraru a lăsat în urmă cu un deceniu cariera în domeniu pentru a duce mai departe businessul agricol pus pe picioare de tatăl său în 1995.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny