ZF Agrobusiness

ZF Agropower Tech. Dan Giuşcă, Bento: Cu ajutorul statului sau fondurilor europene, am putea avea mai rapid o sporire a producţiei agricole şi o sporire a capacităţii de depozitare

25.05.2021, 18:00 Autori: Florentina Niţu , Alexandra Matei

♦ Soluţia software Bento Grânar, care urmăreşte toate procesele specifice de la recepţia la livrarea cerealelor în cadrul silozurilor, conduce la o triplare a capacităţii de recepţie a unei companii, de la 50-60 de maşini pe zi la peste 150-200 de maşini. 

Este necesar ca capacitatea de depozitare a României să crească în viitorul apropiat, pentru că în prezent este insuficientă pentru nevoile actuale ale fermierilor, dar şi de im­plementarea unor soluţii digitale în fer­me pentru a optimiza costurile, con­sideră Dan Giuşcă, software architect & partner în cadrul Bento. Astfel, Bento a dezvoltat o aplicaţie pentru creşterea eficienţei proceselor de depozitare şi vine cu diverse variante de finanţare pentru ca fermierii să poată să investească într-un astfel de soft. 

„Am reuşit să facem un produs care să-i ajute pe cei care deţin depozite să optimizeze procesele care sunt în legătură cu acestea şi să poată face faţă mai simplu tuturor problemelor care sunt legate de aceste depozite. Am realizat un produs care se ocupă cu înregistrarea

într-o bază de date a tuturor informaţiilor care ţin de mana­gementul ce­realelor“, a spus Dan Giuşcă în cadrul ZF Agropower Tech.

El susţine că în orice depozit în care este implementată soluţia Bento Grânar, care urmăreşte toate procesele spe­cifice de la recepţia la livrarea ce­rea­lelor în cadrul silozurilor, există un laborator care realizează o analiză a tu­turor mărfurilor care intră în acel depozit, prin care se află umiditatea pro­dusului, existenţa unui corp străin şi, dacă cerealele sunt in­festate, pentru a realiza o optimizare a modului de lucru.

„Este foarte important să poţi procesa un număr cât mai mare de maşini într-un de­pozit. Noi am făcut asta prin auto­ma­tizarea proceselor. (...) Companii care înainte nu puteau să realizeze recepţii la mai mult de 50-60 de maşini pe zi, după implementarea soluţiei pot să realizeze recepţii la peste 150-200 de maşini. Acest lucru s-a făcut fără niciun om în plus“, a explotat reprezentantul Bento.

Nu există un cost de la început pentru implementarea tehnologiei, ci costurile sunt pe măsură ce utilizezi platforma, men­ţionează Giuşcă. El spune că în cazul în care un fermier nu utilizează platforma, cum se întâmplă în afara campaniei agricole, infrastructura Cloud poate fi oprită în perioada de inactivitate şi astfel nu există costuri.

„Aceste costuri sunt legate strict de partea de recepţie, livrare şi înregistrarea unor operaţiuni periodice. Dacă ne gândim la un depozit care face doar activitatea de depozitare, practic costul cu infrastructura software este unul marginal, în ceea ce priveşte costurile de operare a unui depozit şi pot fi luate în considerare doar în situaţia în care există şi venituri pentru depozitul respectiv“, potrivit antreprenorului.

Dan Giuşcă crede că depozitarii pot fi competitivi doar dacă folosesc soluţii competitive, inclusiv cum este soluţia software pentru managementul depozitului. „Realizarea unui depozit este o soluţie la cheie, dar în această mică nişă a softului pentru depozit există mai multe variante de implementare şi opţiunea câştigătoare întotdeauna va crea un avantaj competitiv unui anumit depozitar“, întăreşte el.

Cu o capacitate de depozitare de aproximativ 26 mil. tone, similară cu producţia agricolă din anii buni, România nu are capacitatea necesară să însilozeze cerealele produse, pentru a le vinde la preţuri competitive, pentru că majoritatea este în posesia traderilor şi nu a fermierilor sau a depozitarilor puri.

„Lucrurile cred că trebuie să evolueze în ideea de a există mai multe depozite deţinute de depozitari care vor să facă businessul de depozitare. Aceştia ar trebui să concureze pe servicii de depozitare, iar în felul acesta fermierii vor avea ocazia să-şi depoziteze produsele ieftin sau mai ieftin. Acesta va fi trendul. Ne uităm şi în alte ţări şi suntem de părere că aşa va fi“, a mai spus Dan Giuşcă.

El mai spune că aşteptările sunt de a creşte capacitatea de depozitare în următorii cinci ani, dar şi de a creşte numărul de depozite. Cu toate aceastea, el susţine că nu există o cantitate optimă sau necesară de depozitare.

„Acest lucru se va schimba în mod sigur în următorii ani, astfel încât o explozie în zona de producţie agricolă, ceea ce ar fi bine pentru România, ar trebui să se regăsească şi în sporirea capacităţii de depozitare. În mod sigur, piaţa va regla lucrurile acestea, dar puţin ajutor din partea autorităţilor nu ar strica. Cu ajutorul lor sau fondurile europene, am putea avea mai rapid atât o sporire a producţiei agricole, cât şi în subsidiar o sporire a capacităţii de depozitare“, a mai spus Dan Giuşcă.


La nivel global, sectorul agricol se confrontă cu o mare provocare: aceea de a asigura hrana pentru o populaţie în creştere, având la dispoziţie resurse limitate, iar inovaţiile tehnologice pun în slujba fermierilor instrumentele necesare care îi pot ajuta să se dezvolte. Puteţi afla mai multe detalii despre felul în care tehnologiile dezvoltate de Microsoft pot contribui la dezvoltarea sectorului agricol accesând link-ul următor: https://info.microsoft.com/Enterprise_EN-US_Mftg_AgricultureDTWP_RegistrationPage.html

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny