ZF Agrobusiness

ZF Agropower. „Trebuie să găsim un debuşeu puternic la export, ca să ajungem la vânzări de 25-30% din producţie în zece ani“

27.07.2021, 00:07 Autor: Florentina Niţu

Exporturile de vin ar putea creşte de cinci sau şase ori în următorul deceniu, ajungând la 25-30% din pro­duc­ţie, dacă se creionează şi implementează o strategie naţională coerentă, consideră Octavian Vucmanovici, CEO al Vifrana, producător de vinuri ecologice.

„Trebuie găsit un debuşeu puternic la export, ca să ajungă la vânzări de 25-30% din producţie. Republica Moldova exportă undeva la 70%, iar bulgarii, ceilalţi ve­cini ai noştri, exportă circa 60%. Cred că prin politici coe­ren­te de promovare la nivel naţional putem să abordăm cu optimism şi pieţele externe. Avem mulţi factori care ne încurajează pe termen mediu şi lung. Eu zic că în 10 ani putem atinge acest obiectiv“, a spus Octavian Vucmanovici în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

România este unul dintre cei mai mari producători de vin paneuropeni, iar în 2019, ultimul an pentru care există da­te disponibile, a exportat 23,4 milioane de litri de vin, adi­că doar 6% din producţia totală. Mai mult, principala piaţă de desfacere a vinului îmbuteliat în Republica Moldova este România, exporturile crescând în 2020 cu 20,2%.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny