ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Valentin Badea, de profesie economist, a făcut o plantaţie de smochini în Buzău şi anul acesta a semnat un parteneriat cu o fabrică de dulceţuri pentru desfacerea producţiei

14.09.2022, 00:05 Autor: Florentina Niţu

Valentin Badea, la bază economist, a investit în sectorul pomicol în ultimii cinci ani, înfiinţând o livadă de smochini în judeţul Buzău ce se întinde pe 8.500 de metri, iar anul acesta a semnat un parteneriat cu o fabrică de dulceţuri pentru desfacerea producţiei.

Potenţialii clienţi din zonă, spune antreprenorul, sunt reticenţi să testeze acest fruct, astfel că îl va da spre procesare.

„Anul acesta a fost atipic, pentru că culesul smochinelor a început cu trei săptămâni mai devreme. Anul trecut am înce­put să recoltăm din 27 august şi până la începutul lunii octom­brie, iar anul acesta am început din 6 august, pentru că primă­vara a fost mai caldă şi s-au copt mai bine. Fructul trebuie cules când e copt, pentru că după ce îl culegi nu se mai coace. Iar fructele dacă nu le vinzi în 24 de ore, maximum

36 de ore, se degradează. Noi, de anul acesta am început o colaborare cu o fabrică de dulceaţă“, a spus Valentin Badea, fondator al brandului Livada cu smochini, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

El a menţionat că un pom matur poate ajunge la o producţie de 100 kg, dar în medie un pom din plantaţia sa produce în jur de 50 kg. În ceea ce priveşte vânzarea, Badea a afirmat că anul trecut a avut clienţi din toată Moldova, din Iaşi, Suceava şi Vaslui, dar şi din sudul şi nordul Munteniei, din Prahova şi Argeş, însă potenţialii clienţi din Buzău sunt reticenţi să încerce acest fruct.

„O să fac şi ţuică anul acesta, pentru că n-am avut forţă de muncă să culeg fructele de calitatea I (care se consumă în stare proaspătă – n. red.) şi, în plus, am mai lăsat din fructe pe câmp“, a mai spus Valentin Badea. El susţine că pe lângă provocarea cu vân­zarea fructelor, se confruntă şi cu lipsa forţei de muncă.

„Noi recoltăm în familie şi ne mai ajută câţiva prieteni. Nu vine nimeni să muncească şi este o mare problemă în zona noastră, căci până şi în HoReCa aduc oameni din afară. Nu ştiu de la anul ce fac, pentru că anul trecut am mărit plantaţia şi la anul o să am rod mai mare. Fiica mea este studentă şi îşi vede de cursul ei, iar eu îmbătrânesc şi nu ştiu ce voi face cu plantaţia“, a întărit Badea.

El mai spune că smochinul are durată de viaţă între 80 şi 100 de ani, ceea ce înseamnă că trei generaţii viitoare vor avea de dus mai departe micul business pornit de el. „Nu este o muncă uşoară şi trebuie să ne învăţăm copiii că vaca nu dă lapte, pentru că tu ca să obţii laptele trebuie să te trezeşti la orele 04:00 sau 05:00 dimineaţa ca să o îngrijeşti, să-i dai mâncare şi apă, iar apoi iei rodul muncii tale.“

Livada cu smochini are peste 600 de pomi, ce se întind pe o suprafaţă totală cultivată 8.500 – 8.600 de metri. „Am început această plantaţie din pasiune şi din dorinţa de a cultiva ceva ce nu prea este în România şi cu mari emoţii, pentru că iarna este un factor care poate să influenţeze negativ sau să distrugă plantaţia. Smochinii sunt rezistenţi până la aproximativ -20 de grade Celsius şi nu ştiam ce vom face dacă vor fi şi ierni mai grele. Totuşi, am făcut plantaţia, asumându-mi riscurile încă de la început. După programul de serviciu veneam aici, în câmp“, îşi aminteşte Valentin Badea.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny