Din decembrie până la mijlocul lunii februarie, cele peste 160.000 de hectare de vii pe rod din România trec printr-o activitate intensă de curăţare a plantelor, pentru a fi pregătite pentru producţie. Tăierile sunt cele mai importante lucrări, spun viticultorii, căci de ele depinde cum va fi recolta din acest an. Ulterior, urmează tratamentele de primăvară, dependente de forţă umană, dar viticultorii consideră că viile tinere din România, muncitorii calificaţi şi experienţa acumulată de ei, alături de condiţiile meteo favorabile, vor pune bazele unui an agricol foarte bun.
„Cred că va veni un an extraordinar de bun, sperăm să fie la fel de bun ca 2016 sau 2017, ani foarte, foarte interesanţi. E consider că şi anul acesta va fi un an reprezentativ, cel puţin pentru Dobrogea“, a spus Mihai Ionescu, somelier în cadrul Crama Gabai, un producător de vinuri din Dobrogea, prezent la emisiunea ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny.
El spune că vremea le-a permis să înceapă mai devreme lucrările, având în vedere că, dacă ar fi nins şi ar fi fost ger în decembrie, tăierea viilor ar fi fost imposibilă, deoarece lemnul s-ar fi crăpat. „Temperaturile extreme pot afecta foarte tare viţa-de-vie şi atunci suntem prezenţi, suntem pe baricade. Iarna tot timpul este o perioadă plină.“
De asemenea, Gheorghe Albu, proprietarul Cramei Viişoara din Dobrogea, care exploatează circa 450 de hectare de vie, a început tăierile încă de la sfârşitul lunii decembrie, mai devreme, datorită vremii favorabile.
El spune că urmăreşte prognozele meteo şi este atent la evoluţia vremii pentru a putea desfăşura activitatea în câmp la timp, astfel încât să obţină producţii optime, atât din punct de vedere al calităţii, cât şi al cantităţii, pentru a-şi amortiza cheltuielile.
„După cum a fost vremea până la acest timp, cu un regim de precipitaţii destul de consistent, care a refăcut rezerva de apă în sol, şi mai ales că marea majoritate a plantaţiilor viticole au sisteme de irigaţii, starea de vegetaţie şi a butucilor este bună la ora actuală. Eu sunt optimist că anul acesta vom avea producţii optime în sectorul viticol, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Cred că va fi un an viticol bun“, a spus Gheorghe Albu.
Până acum, el a făcut aratul şi semigrăpatul viţei de vie. În zona sa, clima este mai blândă, aşa că nu este necesar un grăpat total, deoarece ar creşte cheltuielile şi efortul de a dezgropa via primăvara. Acum, lucrările merg bine. „Eu sunt relativ în vârstă, am aproape 70 de ani, dar pot să spun aşa că ne descurcăm bine. Şeful de fermă este de de până în 30 de ani. Tinereţea lui cu experienţa mea, îmbinate, fac în aşa fel încât să ne rezolvăm problemele astea de tehnologie în vie, dar totodată să putem să învingem şi anumite greutăţi pe care nu ştiu cât ni le-a făcut vremea, cât ni le fac guvernanţii“, a menţionat el.
Acesta se referă la „ordonanţa trenuleţ“ care a eliminat facilităţile legate de scutirea impozitului pe salarii în agricultură şi consideră că va fi o mare problemă, mai ales că viticultura nu poate lucra cu oameni necalificaţi. De exemplu, la tăiatul viţei de vie, în crame sau pe tractoare, sunt necesari oameni cu pregătire, iar găsirea şi formarea acestora este dificilă. El consideră că măsurile care au eliminat aceste facilităţi de impozitare vor duce la plecarea oamenilor din unităţi sau la reorientarea lor profesională, din cauza problemelor financiare. În plus, în zona lor, cu climă moderată, lucrările sunt mai uşoare comparativ cu fermierii din nordul României, unde viticultura presupune lucrări mai speciale pentru întreţinerea culturilor de viţă de vie pe timp de iarnă.
„Acum, tăietorii au venit şi au început lucrările de tăiere în câmp. Este greu să găsim forţă demuncă calificată, mai ales că este o lucrare foarte importantă în exploatarea plantaţiilor de viţă-de-vie. Aşa cum tăiem viţa de vie, aşa avem şi promisiuni de producţii. Muncitorii pe care îi aducem sunt din toată ţara, iar acest lucru implică şi costuri, deoarece negociem pe butuc, iar oamenii nu vin pentru un preţ mic“, a explicat Gheorghe Albu.
Un zilier costă în jur de 250 de lei, dar mai sunt şi cheltuielile suplimentare, care includ cazarea şi hrana muncitorilor aduşi din toată ţara.
În plus, Albu consideră că este nedrept că în agricultură se plăteşte un impozit de 48% pe munca oamenilor. „Tăiatul viţei de vie a început în decembrie şi ţine până în 15-20 februarie, iar în vie mai sunt şi alte lucrări. De asemenea, în ferme este perioada în care trebuie să facem reparaţii la tractoare şi la echipamentele agricole, iar acestea implică costuri.“
Ionescu spune că, undeva la mijlocul lui februarie, se gândeau că vor termina lucrările, dar forţa de muncă rămâne o problemă. Chiar dacă e nevoie de mai puţini oameni, fiind o cramă boutique, aceştia sunt greu de înlocuit, în zonă fiind mai puţine mâini disponibile pentru tăiere şi pentru fertilizare, tratamente pentru boli şi dăunători etc. „Este o perioadă aglomerată, iar fiind o cramă mică, de familie, avem mai puţini angajaţi. Chiar dacă nu avem acelaşi volum, evenimentele şi munca necesară, inclusiv pe partea de online, devin tot mai importante pentru venituri, la fel ca şi vânzările către magazinele specializate şi litoral.“
În ceea ce priveşte vânzările din iarnă, el spune că luna decembrie se bazează foarte mult pe vânzări, iar apoi urmează ianuarie şi februarie, perioade în care sunt plini de evenimente, deplasări, degustări şi diverse proiecte pentru anul următor. Avantajul lunilor de iarnă este că, fiind aproape de un oraş precum Constanţa, în care lumea nu mai are ce face, adică nu mai e disponibil litoralul sau plaja, se orientează spre alte activităţi, precum degustările de vinuri şi pairingurile culinare. „La un restaurant, avem un pairing culinar cu produse tradiţionale dobrogeni şi selecţie de vinuri locale, dar şi câteva vinuri internaţionale, pentru a face comparaţii de terroir şi soiuri.“
De asemenea, Gheorghe Albu spune că participă la degustări de vin la munte, la târguri şi expoziţii la Bucureşti şi consideră că sectorul viticol este unul foarte dinamic şi diversificat. Crama Viişoara organizează vizite la cramă, degustări, seri festive, iar prin aceste evenimente se menţin vitalitatea şi conectarea cu oamenii, combinând utilul cu plăcerea şi aducând o stare de bine sufletească.
Gheorghe Albu, proprietarul Cramei Viişoara: După cum a fost vremea până la acest timp, cu un regim de precipitaţii destul de consistent, sunt optimist că anul acesta vom avea producţii optime în sectorul viticol, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Cred că va fi un an viticol bun.
Mihai Ionescu, somelier în cadrul Crama Gabai: Cred că va veni un an extraordinar de bun, sperăm să fie la fel de bun ca 2016 sau 2017, ani foarte, foarte interesanţi. E consider că şi anul acesta va fi un an reprezentativ, cel puţin pentru Dobrogea.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE