ZF Agrobusiness

ZF Live. Ianco Zifceak, acţionar Maxagro: Trebuie să investim în procesare, să nu mai exportăm 10.000 de tone de grâu, ci biscuiţi sau macaroane

09.07.2020, 19:15 Autor: Florentina Niţu

♦ Maxagro este un business din judeţul Timiş, ce cultivă cereale pe o suprafaţă de 10.000 de hectare, din care o treime este în proprietate, iar restul este lucrat în arendă, şi are o fermă de 2.000 de bovine, iar laptele îl vinde zilnic către producătorul Simultan din judeţ ♦ În 2019, businessul a ajuns la 40 mil. euro, iar anul acesta proprietarii estimează o cifră de afaceri de 50 mil. euro.

România are nevoie de in­vestiţii masive în dez­voltarea fermelor zoo­tehnice, dar şi în ridicarea unor fabrici care să transforme cerealele, laptele şi carnea în produse finite, iar fonduri europene există, însă birocraţia le dă de furcă fermierilor, consideră Ianco Zifceak, ac­ţionar al Maxagro, un business din Timiş, ce cultivă 10.000 ha cu cereale şi are 2.000 de bovine.

„Ar trebui să facem mai multe ferme zootehnice, avem fonduri europene, dar birocraţia este excesivă şi mulţi fermieri renunţă la luptă. Ar trebui să facem pro­cesare, să nu vindem 10.000 de tone de grâu la export, să rămână în ţară şi să exportăm biscuiţi sau macaroane. Acum, procesatorii din zona noastră importa ju­mătate din lapte din Ungaria şi din alte ţări”, a spus Ianco Zifceak, acţionar al Maxagro, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny