ZF Bankers 2021

11 iunie 2014

Ce a fost la ZF Bankers 2014

17.06.2021, 19:10

♦ În 2014, sistemul bancar era plin de credite neperformante, care ajunseseră la un total de aproape 25% din bilanţul creditării ♦ Bineînţeles că unele bănci aveau mai multe credite neperfomante, altele mai puţine, în funcţie de cum au fost lovite de criza începută în toamna lui 2008 şi care a lovit în plin economia României în 2009 (scădere economică de 7%), 2010 (creşterea TVA la 24% şi tăierea salariilor bugetarilor cu 25%), 2011, 2012 shimbarea guvernului, şi 2013 (o încercare timidă de revenire economică) ♦ Bancherii prezenţi la ZF Bankers 2014 au spus atunci că aşteaptă curăţarea bilanţurilor înainte de a deschide din nou robinetul creditării ♦ Sub presiunea BNR, care a vrut o curăţare rapidă a bilanţurilor, băncile şi-au făcut curăţenie, au vândut portofolii de NPL-uri de peste 10 mld. euro, astfel încât în 2018 bilanţurile bancare au ajuns extrem de curate ♦ Ce s-a întâmplat în criza anterioară a fost o lecţie pentru bănci, astfel încât politicile de creditare au devenit mult mai prudente, ceea ce se simte şi astăzi ♦ Puteţi citi ce am scris la ZF Bankers 2014.

 

11 iunie

 

 

12 iunie

 

Articolul din 2014 cu autorii şi personajele de atunci

 

Bancherii aşteaptă curăţarea bilanţurilor înainte de a deschide robinetul creditării

ANELIS BACIU/ CIPRIAN BOTEA

 

Trebuie făcut curăţenie, dar întrebarea este dacă vom face acest lucru dintr-odată sau în timp, a declarat Tomas Spurny, şeful BCR.

Bancherii aşteaptă să-şi cureţe portofoliile prin scoaterea din bilanţuri a creditelor neperformante provizionate integral înainte de a accelera creditarea, dar se plâng că în continuare cererea din partea clienţilor este, cu excepţii în anumite sectoare, foarte slabă şi abia acoperă sumele rambursate din credite vechi - aceasta a fost concluzia dezbaterilor despre evoluţia sistemului bancar, din prima zi a conferinţei ZF Bankers Summit ’14.

„Trebuie făcut curăţenie în sistem, dar întrebarea este dacă vom face acest lucru dintr-odată sau în timp. Banca Naţională vrea ca acest lucru să se întâmple acum pentru că vrea să creeze condiţiile pentru reluarea creditării. Soluţia pentru creditele neperformante este una simplă: recunoşti acum pierderi nerealizate sau în viitor pierderi realizate. (...) Cred că în următorul an vom continua să ne mutăm dinspre finanţare externă către depozite locale“, a declarat în cadrul conferinţei Tomas Spurny, preşedintele executiv al BCR.

Conferinţa ZF Bankers Summit ’14 a fost organizată în parteneriat cu Mastercard, Volksbank, Vodafone, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Romsys, Garanti Bank, Kredyt Inkaso, Predoiu Law şi Marfin Bank.

Bancherii s-au plâns constant în criză de lipsa cererii de credite, dar în acelaşi timp au evitat să-şi asume riscuri prea mari în economie după ce exuberanţa creditării din perioada de boom economic s-a încheiat cu un volum uriaş de credite neperfor­mante şi de provizioane de risc, care apasă pe venituri şi pe profitabilitate.

Creditele neperformante au ajuns la 22% din portofoliul total de credite bancare, dar bancherii aşteaptă acum să aplice un nou regulament al BNR, care le va permite să scoată din bilanţuri creditele neperformante care au fost provizionate integral şi care se ridică la 6 mld. lei.

Rata de neperformanţă ar urma să scadă în urma acestei măsuri la circa 17%, iar bancherii spun că îmbunătăţirea acestui indicator le va permite să accelereze creditarea.