ZF Bankers 2021

Ce a fost la ZF Bankers 2017

23.06.2021, 16:30

La ZF Bankers 2017 bancherii spuneau că sunt pregătiţi să finanţeze economia, companiile, businessurile, dar „mesajul adresat antreprenorilor era: capitalizaţi-vă înainte să veniţi la bancă pentru că noi nu ne putem asuma rolul de finanţator de ultimă instanţă.“ Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a spus că disponibilitatea băncilor de a da credite este foarte mare, dar „creditul trebuie să fie şi rambursat. Băncile dau credite ieftine în prezent dacă găsesc firme bancabile. De ce se plâng firmele că este scump creditul? Am văzut în piaţă credite cu dobândă de 3%, adică marjă de 2% peste ROBOR, este foarte puţin, a menţionat guvernatorul Sergiu Manea, CEO al BCR, spunea că: Vom schimba puţin abordarea dinspre volum spre încredere şi că focusul băncii va fi de a câştiga locul în viaţa clienţilor François Bloch, şeful BRD, spunea că băncile au nevoie de predictibilitate şi stabilitate în România pentru a putea creşte, pentru a finanţa companiile şi de a da credite persoanelor fizice Dar, Mihaela Bîtu, atunci vicepreşedinte corporate ING, spunea că firmele româneşti se confruntă cu o lipsă de capitalizare, de multe ori antreprenorii vor să folosească creditul de la bancă ca pe un capital, iar băncile nu îşi pot asuma aceleaşi riscuri ca antreprenorii. Pe de altă parte, spunea ea, bancherii trebuie să înţeleagă mai profund visurile clienţilor. Acest aspect este un factor diferenţiator între bănci şi poate permite asumarea unor riscuri mai mari, a adăugat ea.

Ce s-a discutat la ZF Bankers 2017 puteţi citi mai jos.

 

5 iulie 2017

 

6 iulie 2017

 

 

Articolul din 2017 cu autorul şi personajele de atunci

 

Bancherii trec de la obsesia pentru curăţarea bilanţurilor la obsesia pentru clienţi

♦ Numărul de clienţi va creşte, însă mai importante sunt modul în care băncile vor trata clienţii şi trecerea la servicii personalizate.

Anelis Baciu/Claudia Medrega/Roxana Roşu/ Alex Ciutacu

După curăţarea bilanţurilor de creditele neperformante adu­na­te în anii de criză şi revenirea pe profit, bankingul românesc intră în­tr-o nouă etapă în care ac­cen­tul se va pune pe client şi pe oferirea de ser­vicii personalizate.

Aceasta a fost una dintre con­­cluziile eveni­men­tu­lui ZF Bankers Summit’17, or­ganizat în par­te­neriat cu Alpha Bank, Ergo, Uni­Credit Bank, Mastercard, SAP, Sierra Quadrant, Loxon, imobiliare.ro, KeysFin, Ad­vantage Software Factory, Alexan­drion Group şi Relevance.

„Vom schimba puţin abordarea dinspre vo­lum spre încredere. Cred că este foarte im­portant să putem proiecta în următorii 5 ani, prin acţiuni concrete şi nu prin vorbe, ideea că în­cercăm să ne înţelegem clienţii. Aş vrea să dez­voltăm o boală care să se numească «custo­mer ob­session»“, a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR, cea mai mare bancă locală după active.

De aceeaşi părere este şi François Bloch, CEO al BRD-SocGen, care preco­nizează că în următorii cinci ani sistemul bancar va gra­vita în jurul concep­tu­lui de «customer satis­fac­tion».

„Este loc de creş­tere a nu­mărului de cli­enţi şi mă aştept la o creştere, însă nu creşterea este importantă, ci modul în care băncile vor trata clienţii. Clientul nu mai vrea să fie tratat ca un oarecare, vrea servicii per­sonalizate“, a explicat şeful BRD.

Unul dintre obiectivele ban­cherilor pentru viitor este utilizarea teh­nologiei, digitalizării, dar şi apro­prierea de client printr-un limbaj uşor de înţeles. „Trebuie să vorbim mai puţin banchereşte şi mai mult ro­mâneşte cu clienţii“, a spus Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania.

Prezent la dezbatere, guverna­to­rul BNR Mugur Isărescu i-a îndem­nat pe bancheri „să fie mai vocali. Trebuie să penetraţi dezbaterea publică. Staţi prea pitiţi“.

Sistemul bancar românesc a de­păşit provocările crizei şi este pregătit să finanţeze economia reală în condiţiile în care este bine capi­talizat, are lichiditate şi business bancabil există, însă pentru creşterea susţinută a creditării băncile trebuie să facă progrese pentru înţelegerea în profunzime a afacerilor clienţilor. Pe de altă parte, băncile cer compa­niilor să se capitalizeze afirmând că sectorul bancar nu poate să joace rolul de finanţator de ultimă instanţă şi nu îşi poate asuma aceleaşi riscuri ca şi antreprenorii.