ZF Bankers 2021

Urmează marţi şi miercuri ZF Bankers 2021 unde vor veni principalii bancheri din piaţă, consultanţi şi avocaţi

05.07.2021, 00:07 Autor: Cristian Hostiuc

Marţi şi miercuri, 6-7 iulie va avea loc ZF Bankers 2021 cea mai importantă conferinţă pentru industria bancară din România.

Vom încerca să vedem şi să aflam cum a ieşit sistemul bancar după criza COVID, cine a câştigat teren, dar şi cine a pierdut şi mai ales vom încerca să aflăm cum se pregătesc băncile pentru un nou ciclu de creştere a economiei susţinut de banii europeni din PNRR, 29 mld. de euro şi încă 50 mld. de euro din noul ciclu de finanţare european.

Şansa sistemului bancar din România în această clipă a fost că guvernul şi Banca Naţională au intervenit rapid ceea ce a atenuat foarte mult prin căderea economică şi a permis o revenire neaşteptată a economiei care este aşteptată să aibă un plus de 7% în acest an faţă de un minus de 3,9% în 2020.

Guvernul a dat garanţii de aproape 20 mld. de lei,  adică 4 mld. de euro pentru ca băncile să dea credite în criză şi a amânat plata unor taxe şi impozite la care s-a adăugat memorandumul de amânare a plăţii ratelor la bancă pentru companii şi persoane fizice. Asta le-a dat băncilor posibilitatea să nu se trezească cu un val de credite neperformante peste noapte.

Având garanţia statului în spate pentru IMM Invest, plus celelalte programe, creditarea bancară a crescut în 2020 ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat aceste garanţii.

Spre deosebire de criza precedentă, când a susţinut sistemul bancar să nu cadă, în această criză BNR a susţinut şi economia reală prin scăderea rapidă a dobânzilor la lei, stabilitatea cursului, dar şi susţinerea pieţei titlurilor de stat.

Pentru bănci scăderea agresivă a ROBOR-ului de la peste 3% la 1,5% a însemnat o reducere a marjelor de câştig pentru că dobânzile la depozite nu au putut fi reduse în ritmul în care au scăzut dobânzile la credite care sunt legate de ROBOR şi IRCC.

În această criză băncile au fost scoase din soluţia de revenire economică. Dar garanţiile statului şi măsurile de sprijin pentru economie se vor elimina la un moment dat. Inclusiv Banca Naţională va începe să majoreze dobânzile pentru a ţine sub control inflaţia. Iar cursul valutar leu/euro este mult prea stabil pentru deficitele care se tot acumulează.

Toată lumea se bazează pe banii din PNRR, 29 mld. de euro dar uită că adminsitraţia de la Bucureşti are o capacitate redusă de gestionare a acestor proiecte care arată bine pe hârtie, dar s-ar putea să fie foarte greu de implementat. Dincolo de aceste probleme macroeconomice, băncile trebuie să facă faţă digitalizării operaţiunilor şi serviciilor bancare, trebuie să găsească soluţii să înlocuiască bancherii clasici cu oameni de IT şi de marketing şi să facă faţă unei pieţe destul de competitive care la prima vedere pare mare, dar în realitate este numai jumătate pentru că zona rurală nu este bancarizată şi nici nu va fi.

Toată lumea „muşcă“ din sistemul bancar prin diverse produse şi servicii, începând de la transferurile de bani până la acordarea de credite companiilor care pe hârtie nu arată bine, dar care în realitate funcţionează fără probleme.

Principalii bancheri din piaţă sunt aşteptaţi la ZF Bankers 2021 pentru a analiza situaţia sistemului la zi a sistemului bancar şi a vedea care sunt provocările pentru următorii ani.