ZF Bankers 2021

Urmează ZF Bankers 2021, 6-7 iulie. Când vor apărea creditele neperformante acumulate în criza COVID?

24.06.2021, 00:07 Autor: Cristian Hostiuc

După criza de acum un deceniu, care a avut ca rezultat, printre altele, şi acumularea unor credite neperformante, care au ajuns la 25%, medie pe sistem bancar, băncile au trecut la curăţarea bilanţurilor sub presiunea BNR.

Băncile au intrat în criza COVID cu un nivel al NPL-urilor de 3,5%, extrem de scăzut şi cu o poziţie bilanţieră mult mai bună decât fuseseră în criza anterioară. Criza COVID va avea urmări, care vor începe să se vadă din acest an, pe măsură ce facilităţile acordate în 2020 – amânarea plăţii ratelor la bancă - vor fi retrase. Băncile deja se pregătesc pentru acest lucru, iar unele dintre ele vor menţine aceste facilităţi pe cont propriu, în speranţa că cei cu probleme vor găsi soluţii pentru a ieşi din situaţia dificilă.

Reluarea plăţii creditelor a fost făcută în proporţie de 90% de către firme şi persoanele fizice, dar asta nu arată neapărat că situaţia companiilor este bună. Deja vedem cazul retailerului Diverta, care a solicitat intrarea în procedură de insolvenţă pentru a-şi echilibra poziţia, respectiv nivelul datoriilor la capacitatea de împrumut. Şansa băncilor este că Diverta nu avea credite la bancă. Dar sunt multe companii în aceeaşi situaţie dificilă şi care au nevoie de măsuri de restructurare, în speranţa că îşi vor echilibra situaţia.

Primele estimări indică faptul că nivelul creditelor neperformante va rămâne sub 10% după această criză pentru că firmele şi băncile au intrat în noua criză mult mai pregătite. Este puţin probabil ca creditle de retail, în special cele de consum, să aibă aceeaşi soartă precum în criza anterioară, când în multe dintre cazuri băncile şi-au recuperat, în cel mai bun caz, doar 20% din sumele împrumutate.

Discuţia acum se leagă de programul IMM Invest, acolo unde Ministerul Finanţelor, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, a oferit garanţii de 20,7 mld. lei în 2020 şi de 15 mld. lei în 2021. La aceste garanţii, analiştii vorbesc că se va ajunge la o rată de neperformanţă de 20% pe medie, într-o variantă optimistă.

Statul speră ca rata de neperformanţă să fie mai mică, pentru că în caz contrar, ar trebui să acopere garanţii de aproape 1 mld. euro. Toată lumea speră ca această revenire economică rapidă şi apoi creşterea care va fi susţinută şi prin programul PNRR să absoarbă creditele neperformante care vor apărea.

În criza de acum un deceniu, băncile au fost nevoite să cureţe credite neperformante de peste 12 mld. euro, ceea ce a necesitat capital suplimentar de 4 mld. euro. BNR a fost extrem de strictă în privinţa acoperirii creditelor neperformante de către bănci prin capital suplimentar şi prin îndeplinirea indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate.

Stricteţea politicii de supraveghere prudenţială a BNR s-a văzut în această criză, când băncile nu s-au mai confruntat cu situaţia de acum un deceniu, când erau total dezechilibrate şi le-au trebuit ani de zile să revină la o poziţie sustenabilă.