ZF Bankers 2021

Urmează ZF Bankers 2021, 6-7 iulie. Indicatorii macroeconomici arată mult prea bine după această criză. Dar cât vor mai ţine?

04.07.2021, 10:19 Autor: Cristian Hostiuc

România a traversat cu bine criza COVID din punct de vedere macroeconomic, peste aşteptări. Cursul valutar leu/euro a fost extrem de stabil, cu o creştere de numai 2%, în timp ce dobânzile la lei au scăzut la jumătate odată cu reducerea dobânzii de referinţă a BNR de la 2,5% la 1,25%.

Salariile nu prea au fost tăiate, aşa cum s-a întâmplat în criza de acum un deceniu, iar numărul celor care au fost disponibilizaţi a fost mult prea redus pentru a avea un impact asupra economiei României. Totuşi, analiştii continuă să se întrebe cât va mai rezista economia cu această stabilitate macroeconomică având în vedere că în spatele acestor cifre se acumulează deficite mari, mult mai mari decât în criza anterioară. 

Deficitul bugetar este dublu faţă de parametri, deficitul comercial va depăşi 20 mld. euro în 2021, un nivel foarte mare, iar deficitul de cont curent va trece de 5% din PIB. Datoria publică se îndreaptă spre 54% din PIB, iar România mai are doar o marjă de 5% din PIB pentru creşterea datoriei înainte să ajungă la 60% din PIB, care reprezintă o linie roşie de avertisment.

Creşterea inflaţiei spre 4-5% încă nu este percepută ca un avertisment, atâta timp cât cursul valutar este stabil, iar dobânzile la lei nu au început să crească. Tema stabilităţii principalilor indicatori macro, mai ales cât va mai rezista această stabilitate, care duce în spate probleme structurale, va fi una dintre temele de discuţii la ZF Bankers 2021, 6-7 iulie.