ZF Bankers 2021

ZF Bankers 2021. Alina Radu, partener, NNDKP: Consolidarea va continua pe piaţa din România, mai sunt bănci de vânzare. Rămâne să vedem dacă vor fi cumpărate de alte bănci sau poate de fintech-uri care vor să intre în piaţă

06.07.2021, 12:45 Autor: Alex Ciutacu

Piaţa bancară din România va continua procesul de consolidare care vine odată cu maturizare sistemului bancar, iar dintre cele peste 30 de bănci din peisajul local unele ar putea fi achiziţionate în continuare de alte entităţi, a explicat Alina Radu, partener, head of Banking & Finance, NNDKP.

„Cred că va continua consolidarea pe piaţa din România, mai sunt bănci de vânzare şi trebuie să vedem ce se va potrivi cel mai bine pentru ele, poate o altă bancă din România sau o entitate diferită, un fintech care vrea să intre în România, să vede. Cred că acest trend de consolidare va continua”.

Totodată, ea a subliniat că finanţările bancare sindicalizate au prins avânt în piaţa locală, iar băncile din România au început să dea împreună credite pentru companii antreprenoriale puternice.

„În utimii 2-3 ani vedem clar o maturizare a pieţei româneşti care se traduce printr-un număr mare de tranzacţii de finanţare sindicalizate şi în format de club. (…) Avem acum tranzacţii în care am lucrat şi pentru viitor e o zonă în care vrem să fim lângă clienţi pentru obţinerea unor soluţii de finanţare care presupun bănci locale şi antreprenori locali”.

Ea a indicat spre creditul sindicalizat obţinut de grupul Carmistin anul trecut, circa 90 mil. euro semnaţi de BCR, CEC Bank şi alte bănci.

„Cred că cel mai important este că arată puterea sistemului bancar, băncile româneşti sunt capabile acum să folosească expertiza, forţa, capacitatea de a croi soluţii şi de a furniza finanţări către asemenea companii. Ca avocaţi, noi suntem aici să ajutăm, am lucrat aproape un an la această tranzacţie, structurarea ei a fost intensă, întrucât nu există soluţii standard legale pe care le putem lua dintr-un sertar şi le transformăm în documentaţie. E o muncă grea care trebuie făcută de avocaţi care înţeleg atât nevoile debitorilor, cât şi cerinţele băncilor”.

Trendul finanţărilor sindicalizate va continua, după cum a explicat Alina Radu.