ZF Bankers 2021

ZF Bankers 2021. Camelia Ivan, CEO, Trans Sped: Doar 20% dintre companii îşi depun declaraţiile la ANAF cu semnătură electronică şi doar 5% din populaţia de retail

06.07.2021, 15:46 Autor: Alex Ciutacu

Adopţia semnăturii electronice în relaţia cu autorităţile statului şi cu partenerii de business este în creştere, însă abia în 2020-2021 a început să prindă avânt, iar potenţialul este unul semnificativ, a explicat Camellia Ivan, CEO, Trans Sped, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2021.

„În acest moment, doar 20% dintre companii îşi depun declaraţiile semnate cu un certificat calificat şi doar 5% din populaţia de retail. Nevoia de digitalizare este în creştere şi cu siguranţă va evolua în perioada următoare. Suntem la un început bun, de la un 5-10% cât eram înainte de pandemie am ajuns la 20-25%, e o creştere bun, mai e loc în piaţă, dar e un bun catalizator. Sunt tot mai multe bănci care au ales să ofere clienţilor companii certificate digitale calificate fie gratuit, fie subvenţionând preţul acestora, astfel încât să sprijine companiile pentru digitalizare, atât pentru documente în relaţia cu banca, cât şi pentru alţi parteneri sau autorităţi publice”.

Ea a subliniat că întregul context înlesnit de pandemie a ajutat la încurajarea adopţiei semnăturii cu certificat digital calificat, de la faptul că documentaţiile semnate şi depuse în starea de urgenţă erau însoţite de un astfel de certificat, până la proiectele pe fonduri europene care se pot semna acum şi electronic.

„Dacă discutam de semnătură electronică nice-to-have, acum e must-have pentru că sunt multe activităţi pe care nu le mai putem face fără. Mai mult, rolul digitalizării şi al semnăturii electronice este să păstrăm securitatea, valoarea juridică a documentelor şi să economisim cele mai importante resurse, adică timpul şi banii. E mai simplu în 30 de secunde să semnezi un document de pe orice dispozitiv, să ai totul rezolvat, decât să mai pierzi timp în trafic, la ghişeu, să printezi un document sau să-l expediezi cu un curier”.