ZF Bankers 2021

ZF Bankers 2021. Felix Daniliuc, BRD-SocGen: Băncile au apetit de creditare, problema pe care o avem acum este bancabilitatea, profilul de creditare

12.08.2021, 17:00 Autor: Mircea Nica

♦ Piaţa este liberă, băncile pe lângă programul IMM Invest au finanţat în continuare ♦ Moratoriile private au reprezentat primele semnale de încurajare transmise către mediul de afaceri ♦ Prin urmare, debutul din pandemie a fost un demers asumat de bănci.

Apetitul de creditare al băncilor există, dar problema rămâne în continuare bancabilitatea şi profilul de creditare al clienţilor, susţine Felix Daniliuc, director executiv la BRD-SocGen, în cadrul ZF Bankers Summit 2021.

„Băncile au acordat credite în baza unor criterii bine stabilite. Acestea nu s-au schimbat datorită IMM Invest. Deciziile s-au făcut luând în calcul aceiaşi parametri pe care fiecare bancă şi i-a asumat. Din perspectiva neperformantelor nu am modificat nimic. Am avut altă structură de garanţii, companiile au beneficiat de promoţii la dobânzi, dar decizia de creditare, analiza de risc de credit nu a fost nuanţată sau influenţată de IMM Invest“, a spus Felix Daniliuc.

Directorul executiv al BRD-SocGen a mai spus că la nivel statistic 60% reprezintă producţia nouă de credite, care vine şi care presupune un sold al creditelor din IMM Invest şi 40% reprezintă prelungiri, reînnoiri în afara programului IMM Invest.