ZF Bankers 2021

ZF Bankers 2021. François Bloch, CEO, BRD-SocGen: Cred că ar trebui să fim recunoscători pentru fintech-uri, pentru produsele pe care le lansează şi pentru că ne-au arătat calea

06.07.2021, 11:12 Autor: Alex Ciutacu

Fintech-urile joacă un rol important în dezvoltarea şi evoluţia sistemului bancar românesc, în contextul în care soluţiile aduse de astfel de jucători le-au încurajat şi pe bănci să exploreze servicii similare, a explicat François Bloch, CEO, BRD-SocGen, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2021.

„Cred că ar trebui să fim recunoscători pentru fintech-uri, pentru produsele pe care le lansează şi pentru că ne-au arătat calea. Am început prin a replica ce ofereau fintech-urile, iar unii dintre noi merg acum chiar dincolo de asta. Nu cred că ar trebui să antagonizăm băncile şi fintech-urile, multe bănci incorporează acum servicii fintech direct în serviciile lor”.

Întrebat despre modul în care vede sistemul bancar diferenţa dintre agilitatea pe care o poate avea un fintech şi greutatea reglementărilor impuse de BNR sistemului bancar, Bloch a punctat că „este puţin nedrept”.

„Simt că este puţin nedrept, asta şi pentru că businessul nostru este complex, dar cred că cerem de fapt nivelarea terenului de joc. Noile bănci sunt ca alergătorii de viteză, aleargă repede, dar pentru cât timp? Noi, băncile tradiţionale, suntem aici să alergăm maratonul, suntem aici pe termen lung”.

El a subliniat că băncile cu tradiţie privesc nevoile din piaţă şi soluţiile pe care le livrează în întâmpinarea lor „puţin mai de la distanţă”.

„Ne asigurăm că propunem ceva clienţilor pentru că este ceva de care au nevoie, nu doar pentru că este aroma lunii. Ca vara când cauţi o îngheţată şi toată lumea propune îngheţată de lămâie pentru că e aroma lunii. Vrem şi noi să oferim arome diferite, dar cred că trebuie pe termen lung să avem în vedere interesul pe termen lung al clienţilor. Cred că de-asta sunt ataşate băncile, nu să lanseze repede, dar să stabilească relaţii pe termen lung”.