ZF Bankers 2021

ZF Bankers 2021. Septimiu Postelnicu, general manager, UniCredit Bulbank: În Bulgaria rata credite/depozite este undeva la 66% pe întregul sistem bancar. De asemenea, suntem pe dobânzi de referinţă negative

07.07.2021, 15:38 Autor: Alex Ciutacu

Sistemul bancar din Bulgaria este unul foarte lichid, iar raportul dintre credite şi depozite este în jur de 2/3, a explicat Septimiu Postelnicu, general manager al UniCredit Bulbank, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2021.

„E un echilibru între active şi pasive. Ce pot spune este că avem un sistem bancr foarte lichid. Rata credite/depozite este undeva la 66% pe întregul sistem bancar, ceea ce indică oarecum componenta de lichiditate şi extralichiditate din sistem. De asemenea, suntem pe dobânzi de referinţă negative, minus 0,70%, ceea ce seamănă mai mult cu sistemele bancare vestice decât cu cele din alte ţări est-europene”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Bankers Summit 2021:

  • Mă regăsesc în cadrul celei mai mari bănci din sistemul bancar bulgar, avem o cotă de piaţă de 20% şi o treime din toate plăţile naţionale circulă prin UniCredit Bulbank. Este una dintre băncile istorice cumpărate acum peste 20 de ani şi consolidate până acum.
  • E o experienţă foarte faină şi m-aş referi la ce e nou şi am putea învăţa câte ceva în România, şi-anume adoptarea euro, ne pregătim la 1 ianuarie 2024, o intrare precedată de intrarea în uniunea bancară a principalelor 5 bănci, respectiv în octombrie anul trecut principalele 5 bănci din sistem au intrat în acel sistem de supraveghere cu Banca Centrală Europeană (BCE), de asemenea o experienţă valoroasă şi importantă pentru pregătirea şi aderarea la euro.
  • Istoric, leva este conectată la valute prin marca germană, apoi euro, de circa 20 de ani. Este un mediu economic stabil, predictibil, acelaşi nivel de fiscalitate de peste 12 ani şi cu un plan naţional transparent, previzibil şi iată şi aplicat din câte se vede, ceea ce sigur a crescut gradul de încredere al investitorilor străini. Este surprinzător să vedem câte compani străine vin în continuare în Bulgaria, deşi populaţia este de trei ori mai mică şi s-ar putea spune că puterea de absorbţie este mai redusă, dar sunt nume sonore care intră lunar, cu avantajul acestui plus de încredere dat de garanţia intrării în zona euro şi de faptul că primele 5 bănci din sistem sunt supravegheate de o echipă mixtă formată din banca centrală locală şi BCE.
  • În Bulgaria componenta dominantă este una corporate, dar şi un braţ de retail foarte bine consolidată de-a lungul anilor, atât prin divizia de retail a băncii, cât şi prin entitatea de consumer finance pe care o avem şi în Bulgaria.
  • În Bulgaria acum accelerăm partea de digitalizare şi deservirea clienţlor pe mai multe canale, este încă o piaţă destul de dependentă de suursală, de cash în economie, într-o proporţe poate mai mare decât în alte zone, dar toate trendurile de digitalizare sunt mult mai accelerate şi cumva susţinute poate şi de trecerea la euro.