ZF Bankers 2021

ZF Bankers 2021. Valentin Popovici, Director Executiv Pieţe financiare, BCR: Din punctul meu de vedere, deprecierea cursului de schimb o să continue dar nu la nivelul volatilităţii altor monede din zonă

07.07.2021, 14:22 Autor: Mircea Nica

Deprecierea leului va continua şi în perioada următoare, dar volatilitatea nu va fi la fel de mare ca la alte monede din zonă, susţine Valentin Povici, director executiv Pieţe Financiare, BCR, în cadrul ZF Bankers Summit 2021.

„Din punctul meu de vedere, deprecierea o să continue dar nu la nivelul volatilităţii altor monede din zone. În următoarea perioadă, banca centrală spunea că îşi doreşte o stabiltate a cursului de schimb, iar deprecierea este legată de diferenţialul de inflaţie dintre România şi zona euro, care se reflectă în evoluţia cursului de schimb. O depreciere nominal de 2 puncte procentuale pe an cred că este un număr corect aş spune”, a spus Valentin Popovici.

 El a mai adăugat că ce s-a întâmplat în luna martie anul trecut, când pandemia a curpins pe toată lumea, din toate punctele de vedere, a fost o reacţie normală a pieţei.

„Când apare ceva disruptive pentru piaţă, creşte volatilitatea, iar acest lucru nu ne-a surprins atât de mult. Dacă ne uităm în jur şi ne uităm la cum au reacţionat şi alte autorităţi, cred că tot ce s-a întâmplat în luna martie şi primele doua, trei luni de pandmie, reacţiile au fost rapide şi semnificative. Dacă ne uităm la ultimele 5-6 luni, impactul pandemiei a fost mai mic decât ne aşteptam la începutul ei”, susţine Valentin Popovici.

Ce a mai spus Valentin Popovici, director executiv Pieţe Financiare, BCR:

- Până acum câţiva ani, un element cu care ne laudam în exterior era procentul de datorie publică redus. Lucrul acesta uşor, uşor dispare şi în momentul de faţă, chiar dacă suntem sub o anumit medie, s-a degenerat în ultima perioadă

- Deficitul de cont curent este în vizorul multor investitori din afară, dar este doar un element. Alte elemente pozitive precum creşterea economică semnificativă, faptul că sunt semnale că Guvernul şi-a stabilit ţinte ambiţioase de reforme şi programul de rezilienţă a UE, dacă vom reuşi să avem un program de absorbţie până în 2026, lucrurile acestea balnsează situaţia

- Din punctul meu de vedere, felul în care ne percep investitorii străini nu cred că s-a deteriorat, dimpotrivă aş zice că revenirea creşterii economice a dat un semnal pozitiv.

- Statul român este pe piaţa internaţională cu două emisiuni noi astăzi, una de 9 şi una de 20 de ani. Probabil că felul în care vom reuşi să atragem aceşti bani de pe piaţa internaţională este un semnal al interesului investitorilor români faţă de România.

- Cred că o combinaţie între lipsa noastră de a fi capabili de a reduce deficitul bugetar şi o evolutie nepotrivită din punct de vedere al pandemiei, nu ar da un semnal foarte bun pentru România. Depindem şi de ce se va întâmpla la nivel global pentru că din punctul meu de vedere nu suntem încă ieşiţi din această pandemie.