ZF Campionatul mondial de fotbal 2022

Campionatul Mondial de Fotbal. Franţa - Australia. Cine câştigă meciul PIB-urilor?

22.11.2022, 13:58 Autor: Alex Ciutacu
Franţa vine la Campionatul Mondial din Qatar hotărâtă să îşi apere titlul de campioană. În fond, „cocoşul galic”, aşa cum este supranumită echipa naţională, a plecat acasă cu trofeul în 2018.

Lotul francezilor este al treilea cel mai valoros din competiţie după cel al englezilor, respectiv al brazilienilor, acestea fiind şi singurele din competiţie care valorează peste 1 miliard de euro.

Franţa este printre puţinele ţări cu care România are excedent comercial, în contextul în care în ultimii 10 ani valoarea cumulată a exporturilor României în Franţa a fost de aproape 41 de miliarde de euro, la importuri de puţin peste 37 de miliarde de euro. Există relaţii apropiate între cele două economii, iar în România companiile franceze s-au remarcat atât prin nume precum Renault, Orange sau Carrefour, cât şi prin nume precum Société Générale, Leroy Merlin, Nhood sau Decathlon.

Australia este una dintre cele mai dezvoltate economii din lume, fiind bine conectată la realitatea globală a lumii, atât prin importuri, cât şi prin exporturi. Mai mult, Sydney s-a conturat drept un hub de business şi financiar. Economia este una bazată în principal pe servicii, sector care contribuie cu peste 60% la PIB şi în care lucrează aproape 80% din populaţia activă în câmpul muncii. Grupul australian Macquarie a cumpărat în 2021 operaţiunile CEZ din România, într-o tranzacţie de 974 de milioane de euro.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet