ZF Campionatul mondial de fotbal 2022

Fundaşul Matthijs de Ligt, 23 de ani, şi-a început cariera în 2008 şi activează în prezent la puternicul club german Bayern München. El este evaluat la 70 de milioane de euro şi este cel mai scump jucător din lotul Olandei.

Grupa A. O coajă tare

21.11.2022, 10:00 Autor: Alex Ciutacu

Olanda intră în turneul final al Campionatului Mondial din Qatar cu şanse reale de a surprinde fanii sportului rege. „Portocala mecanică”, după cum este cunoscută naţionala olandeză, are la activ trei finale de cupă mondială, însă nu a reuşit niciodată să plece cu trofeul acasă.

Mai mult, Olanda a surprins pe toată lumea în 2018 când a eşuat în drumul ei spre turneul final, ceea ce înseamnă că aşteptările sunt mixte pentru ediţia din acest an.

Valoarea lotului olandezilor este mai mare decât toţi ceilalţi competitori de grupă la un loc, cu nume precum Matthijs de Ligt de la Bayern München, Virgil van Dijk de la Liverpool sau Frenkie de Jong de la Barcelona. Numai fundaşii convocaţi în lot au o valoare de 263 de milioane de euro.

Totuşi, grupa în care a picat Olanda este una interesantă, în contextul în care este deschisă de ţara-gazdă, Qatar, care se află la prima ei participare la un campionat mondial.

În acelaşi timp, Senegalul vine în grupă cu un lot de 288 milioane de euro, iar echipa din Africa de Vest este predispusă la surprize.

Şi când vine vorba de economie Olanda este favorită în această grupă, întrucât PIB-ul olandezilor se situează în top 20 la nivel global, fiind a cincea economie din Uniunea Europeană.

PE SCURT

Unul dintre cele mai mari conglomerate din Qatar este QatarEnergy, care s-a plasat anul trecut pe locul cinci în rândul companiilor de gaz din întreaga lume. Compania este deţinută de stat, iar cele mai recente date disponibile arată venituri totale de peste 20,3 miliarde de euro în 2020.

Ecuadorul este de departe cel mai mare exportator de banane din lume, în contextul în care volumele de export ale ţării pe această categorie s-au ridicat la aproape 3,4 miliarde de euro în 2021, aproape dublu faţă de Costa Rica, ţara care ocupă locul doi în topul exportatorilor de banane. Ţara mai este cunoscută şi pentru exporturile de crustacee, respectiv cele de boabe de cacao.

Echipa Senegalului este considerată a fi predispusă la surprize în acest turneu final, însă lotul acestei ţări aduce şi una dintre cele mai mari întrebări: va juca oare Sadio Mané? Atacantul achiziţionat de Bayern München în 2022 este evaluat la 60 de milioane de euro şi este un jucător-cheie în echipa senegalezilor, însă a suferit o accidentare în săptămânile dinaintea Campionatului Mondial. Totuşi, el este prezent în lotul convocat pentru Qatar.

Olanda este cel mai mare exportator de carne din Uniunea Europeană, situându-se pe primul loc în cazul exporturilor de carne de vită şi viţel, pe locul doi la exporturile de carne de pui şi pe locul patru la exportul de carne de porc. În România, grupul olandez DN Agrar controlează cea mai mare fermă zootehnică integrată în România. Alte companii prin care olandezii îşi asigură o prezenţă notabilă în economia românească sunt NN Group sau retailerul Mega Image, controlat de grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet