ZF Campionatul mondial de fotbal 2022

Mijlocaşul Phill Foden, 22 de ani, activează la Manchester City şi este cel mai valoros jucător al englezilor, fiind evaluat la 110 mil. euro. El este considerat una dintre tinerele speranţe ale lotului.

Grupa B. Cei mai valoroşi

21.11.2022, 10:30 Autor: Alex Ciutacu

Anglia vine la turneul final din Qatar cu cel mai scump lot dintre toate echipele participante, acesta fiind evaluat la 1,26 mld. euro. Pe lângă tânărul Phil Foden, Albionul vine în 2022 cu nume precum Jude Bellingham de la Borussia Dortmund, Bukayo Saka de la Arsenal şi, nu în ultimul rând, căpitanul Harry Kane, de la Tottenham Hotspur.

Ţinând cont de valoarea lotului şi de istoria îndelungată pe care o împart englezii cu sportul rege, Anglia se situează de multe ori printre favorite, însă în realitate ţara a dus o singură dată trofeul acasă, în 1966.

Dincolo de performanţa de la care au trecut deja 56 de ani, englezii au reuşit să se claseze pe locul patru la campionatul organizat în Italia în 1990, precum şi la cel organizat în Rusia în 2018.

Anglia a ajuns în sferturile de finală ale Cupei Mondiale de nouă ori.

Grupa în care a picat ar trebui să fie una uşoară pentru Anglia, însă fanii sunt rezervaţi în pronosticuri înainte de a vedea primele meciuri.

Pe lângă terenul de joc, această grupă mai aduce o confruntare importantă dacă ne uităm la economiile superputerilor prezente aici.

Mai exact, Londra este pusă faţă în faţă cu New‑York, acestea fiind cele mai mari centre financiare ale lumii.

De asemenea, London Stock Exchange şi New York Stock Exchange sunt două dintre cele mai mari pieţe bursiere la nivel global.

PE SCURT

Marea Britanie are una dintre cele mai dezvoltate economii din lume, situându-se pe locul şase la nivel global după PIB. Totodată, economia britanică este una dintre cele mai globalizate din lume, ţara aflându-se pe poziţia a cincea atât în topul global al exportatorilor, cât şi în topul importatorilor. În 2020, sectorul de servicii domina economia şi contribuia cu 81% din PIB, iar Londra rămâne în continuare unul dintre polii lumii financiare.

Iranul este o superputere economică în Orientul Mijlociu, fiind unul dintre cei mai mari producători de petrol şi gaze din întreaga lume. Aceste două categorii de produse reprezintă peste 80% din exporturile totale ale ţării, iar printre bunurile pe care le exportă se numără produse petrochimice, produse din plastic, fructe, respectiv confecţii din ceramică şi metal. China este cel mai mare partener de export al ţării.

SUA are în continuare cea mai mare economie din lume, însă americanii nu au reuşit să înregistreze performanţe impresionante atunci când vine vorba de lumea sportului rege. Totuşi, Statele Unite vin cu un lot destul de tânăr dacă ne uităm la cei mai valoroşi jucători ai naţionalei, unde se regăsesc nume precum Christian Pulisic de la Chelsea sau Giovanni Reyna de la Borussia Dortmund.

Economia Ţării Galilor este una care reflectă în mare parte economia de ansamblu a Marii Britanii, însă galezii sunt mai activi când vine vorba despre a munci în agricultură, silvicultură sau producţie, spre deosebire de englezi care lucrează mai mult în servicii. Un alt sector important pe plan local este cel al industriei aerospaţiale, unde Airbus are câteva mii de angajaţi în producţie. Mai exact, aici sunt asamblate aripile pentru aproape toate aeronavele acestui producător. 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet