ZF Campionatul mondial de fotbal 2022

Neymar, 30 de ani, este una dintre vedetele internaţionale din lotul Braziliei. În 2017, jucătorul lui PSG a fost actorul principal în cel mai scump transfer din istorie, atunci când a trecut la clubul francez într-o tranzacţie de 222 de milioane de euro.

Grupa G. Favorita din favele

18.11.2022, 00:00 Autor: Alex Ciutacu

Brazilia se remarcă la fiecare ediţie a Campionatului Mondial drept una dintre favoritele la titlu, chiar dacă în ultimii 18 ani cea mai bună performanţă a naţionalei a fost un loc patru la turneul final din 2014, care a fost organizat chiar de brazilieni.

Nu trebuie să uităm că Brazilia este cea mai de succes echipă naţională atunci când vine vorba despre istoria Campionatului Mondial. Concret, ţara a câştigat de cinci ori această competiţie, în 1958, în 1962, 1970, 1994, respectiv 2002.

Mai mult, brazilienii s-au clasat de câte două ori pe poziţiile doi, trei şi patru în istoria turneelor finale, iar la ediţia organizată în Qatar în 2022 se prezintă cu un lot evaluat la 1,14 miliarde de euro, al doilea cel mai valoros după cel al Angliei.

Lângă legendarul Neymar va evolua şi veteranul Dani Alves, fostul său coleg de la Barcelona, care a ajuns la vârsta de 39 de ani şi în ceea ce ar putea fi ultimul său Campionat Mondial în tricoul Braziliei.

Cel mai scump jucător din lotul Braziliei este estimat a fi Vinicius Junior, întrucât atacantul lui Real Madrid a fost evaluat la 120 mil.  euro. Din lot nu lipsesc colegii săi Rodrygo şi Eder Militao, evaluaţi la 80, respectiv 60 mil. euro.

PE SCURT

Brazilia este una dintre cele mai mari economii din lume, iar revista americană Forbes calcula în 2020 că ţara este pe locul şapte în lume după numărul de miliardari. Economia ţării s-a dezvoltat în ultimul secol printr-o serie de mutări care au dus la crearea unei baze industriale diversificate, iar la începutul acestui secol Brazilia a cunoscut mai bine de un deceniu de creştere economică accelerată. 

Turci, germanii, sloveni, bulgari, elveţieni, americani, canadieni, arabi, investitori din mai toate ţările europene şi din părţi mai îndepărtate ale lumii şi-au instalat fabrici în Serbia şi transformă cea mai mare economie din Balcanii de vest într-un fel de Babilon industrial, după cum arată analizele ZF. 

Elveţienii de la Clariant au inaugurat în 2022 o fabrică de bioetanol pe care au construit-o de la zero în Podari, judeţul Dolj, în urma unei investiţii de 140 de milioane de euro care s-a desfăşurat în doar trei ani. Printre investitorii elveţieni prezenţi în economia românească se mai numără producătorul de medicamente Novartis, care ţine fabrica locală Sandoz din Târgu-Mureş, iar până în 2020 şi Nestlé a operat o fabrică în România. 

Economia Camerunului se bazează în proporţie de peste 15% pe agricultură, în timp ce exporturile ţării se bazează pe petrol, produse petroliere, lemn, boabe de cacao, aluminiu şi cafea. Printre principalii parteneri de export sunt Olanda, Franţa şi China.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet