ZF Campionatul mondial de fotbal 2022

Cristiano Ronaldo, 37 de ani, este considerat a fi unul dintre cei mai buni fotbalişti ai tuturor timpurilor, iar Qatar ar putea fi ultimul său Campionat Monidial în tricoul Portugaliei. Jucătorul lui Manchester United a câştigat în cariera sa de cinci ori Balonul de Aur şi de patru ori Gheata de Aur.

Grupa H. Să fie spectacol!

18.11.2022, 00:00 Autor: Alex Ciutacu

Portugalia vine la Campionatul Mondial din Qatar cu al patrulea cel mai scump lot din întreaga competiţie, evaluat la 937 de milioane de euro. Pe lângă jucători precum mijlocaşul Bruno Fernandes de la Manchester United, evaluat la 75 de milioane de euro, sau mijlocaşul Bernardo Silva de la Manchester City, evaluat la 80 de milioane de euro, lotul convocat pentru acest turneu final aduce şi un context istoric.

Acesta ar putea fi ultima cupă mondială care îl prinde pe căpitanul Cristiano Ronaldo, 37 de ani, în tricoul Portugaliei. Alături de vedeta lui Manchester United se află şi fundaşul central Pepe, 39 de ani, fostul său coleg de la Real Madrid, care activează acum la FC Porto. Portugalia nu are multe reuşite în palmares în ceea ce priveşte turneele finale, cele mai bune performanţe fiind date de un loc trei obţinut în 1966 şi un loc patru obţinut în 2006.

În aceeaşi grupă se află naţionala Uruguayului, care are în palmares patru trofee de cupă mondială, dintre care două au fost obţinute în perioada dinainte de 1930. Este interesant de ştiut că exact în 1930 a fost organizat primul Campionat Mondial sub identitatea actuală a competiţiei, iar acesta a fost organizat şi câştigat de Uruguay.

La acest mix se adaugă şi naţionala ghaneză care s-a calificat în istoria sa doar de patru ori la turneul final. Cel mai departe a ajuns în 2010, când a pierdut în sferturi la penalty-uri în faţa Uruguayului, într-un meci spectaculos, în care atacantul Luis Suarez a ales să blocheze cu mâna, pe linia porţii, o fază iminentă de gol a ghanezilor. Cu toate aceste elemente la un loc, grupa H ar trebui să ofere spectacol pentru fanii fotbalului.

PE SCURT

Portughezii de la EDPR au anunţat în 2022 că revin în piaţa energiei regenerabile din România cu un nou parc eolian de peste 200 de milioane de euro, în contextul în care grupul a investit deja pe plan local 750 de milioane de euro şi mai are în plan proiecte de peste 1 miliard de euro. De altfel, EDPR este la acest moment al treilea cel mai puternic investitor în energia verde din România, cu un portofoliu de 521 MW, solar şi eolian.

Ghana are o economie formată atât din companii private, cât şi din jucători controlaţi de stat, într-un context în care circa 60% din PIB este derivat din servicii, circa 20% din agricultură, iar restul din industrie. Principalii parteneri de export ai ţării sunt India, Emiratele Arabe Unite, China şi Elveţia, iar printre bunurile care pleacă la export se numără produse precum petrol, aur, cacao, lemn, ton sau aluminiu.

Economia din Uruguay este una care se diferenţiază printre vecinii săi din America de Sud prin faptul că ţinteşte spre o societate care prezintă cât mai puţine inegalităţi economice şi o populaţie cu venituri per capita ridicate. În termeni relativi, Banca Mondială observă că Uruguayul are o clasă de mijloc care cuprinde peste 60% din populaţie. Este interesant de observat că 90% din populaţia ţării trăieşte în mediul urban, în timp ce jumătate din totalul uruguayenilor locuiesc în capitala Montevideo.

Investitorii sud-coreeni se extind în piaţa din Europa Centrală şi de Est, cel mai recent exemplu fiind dat pe finalul anului 2022, când compania W-Scope din Coreea de Sud a anunţat că va construi o fabrică de baterii pentru vehicule electrice în Ungaria, într-o investiţie de 726 de milioane de euro. Tot în Ungaria au anunţat în 2021 şi sud-coreenii de la SK Innovation că vor construi cea mai mare fabrică de baterii din Europa, într-un proiect de 2,3 miliarde de euro.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet