Comunicate Companii

5% din firmele active in România concentrează 84% din cifra de afaceri consolidată la nivelul întregului mediu de afaceri

5% din firmele active in România concentrează 84% din...
16.05.2019, 12:14 324

Marile companii joacă un rol semnificativ în stabilitatea şi dezvoltarea mediului de afaceri din România, iar înţelegerea impactului pe care îl au acestea asupra mediului de business este esenţială pentru o dezvoltare economică sănătoasă în ţara noastră. Multinaţionalele care activează în România se disting prin know-how-ul internaţional, precum şi prin dezvoltarea unor strategii investiţionale pe termen lung, generând astfel efecte benefice atât pe plan social şi economic, cât şi demografic.

În urma unor studii şi analize interne efectuate de Coface România, doar 5% dintre firmele active în România înregistrează venituri de peste 1 milion de EUR (cca 27.000 de companii), dar acestea concentrează 84% din cifra de afaceri consolidată la nivelul întregului mediu de afaceri.

Mai mult, analizând evoluţia situaţiilor financiare pentru cele mai mari 100 de companii multinaţionale active în România în ultimul deceniu, observăm că:

  • Cifra de afaceri consolidată s-a dublat în ultimul deceniu, crescând de la 128 mld RON (2007) la 277 mld RON (2017), şi reprezentând 28% din veniturile consolidate la nivelul întregului mediu de afaceri;
  • Numărul de angajaţi a crescut cu aproape 50% în ultimul deceniu, de la 158.000 (2007) la 234.000 (2017), reprezentând aproape 5% din totalul angajaţilor în mediul de afaceri;
  • Salariul mediu net înregistrat aproape s-a dublat în ultimul deceniu, deşi inflaţia cumulată în perioada respectivă este de 43%. Astfel, salariul mediu net înregistrat de cele mai mari 100 de multinaţionale active în România a crescut de la 2.472 RON (2007) la 4.441 RON (2017), comparativ cu media naţională de 2.629 RON (finalul anului 2017). Salariile mai mari reflectă investiţia în resursa umană, calificarea superioară comparativ cu mediul de afaceri şi creşterea contribuţiilor în condiţiile în care salariile sunt fiscalizate şi plătite direct în conturile bancare (conform practicilor de grup impuse de guvernanţa corporativă);
  • Profitul net al celor mai mari 100 de multinaţionale active în România s-a dublat în ultimul deceniu, în linie cu evoluţia cifrei de afaceri, rezultatul net consolidat raportat de acestea crescând de la 5,1 mld RON (2007) la 10,7 mld RON (2017), reprezentând aproape 21% din profitul consolidat al tuturor firmelor active în România.
  • Contribuţiile fiscale (impozit profit, TVA şi contributii pentru salarii) plătite de cele mai mari 100 de multinaţionale în România ultimului deceniu au crescut de la 11 mld RON (2007) la 22 mld RON (2017), reprezentând, în condiţiile în care veniturile fiscale înregistrate de stat in 2017 au fost de 140,2 mld RON.  Fără contribuţiile fiscale aferente acestor companii, deficitul public înregistrat în anul 2017 ar fi fost aproape dublu, respectiv 46 mld RON (5,2% din PIB), în timp ce dobânzile suplimentare plătite pentru finanţarea deficitului adiţional ar fi crescut cu cel puţin 1 mld RON.

Conferinţa de Risc de Ţară 2019, organizată de Coface în data de 28 mai 2019 la Bucureşti, oferă cadrul oportun lansării de dezbateri referitoare la toate aspectele majore ale provocărilor macroeconomice prezente şi alte mediului de afaceri regional, efectele pozitive pe care multinaţionalele îl generează în mediul de afaceri din ţara noastră, alături de specialişti în domeniul academic, bancar, investitori români şi străini, precum şi lideri reprezentativi ale multinaţionalelor active în România.

Ajunsă la cea de-a XV-a ediţie, Conferinţa de Risc de Ţară este recunoscută drept unul dintre cele mai prestigioase evenimente de afaceri din România, cunoscând o creştere accelerată de la o ediţie la alta, în ceea ce priveşte numărul de specialişti care au participat la eveniment şi reprezentativitatea mediului de afaceri, întrunind peste 400 de participanţi.

La achiziţionarea unui bilet de participare la eveniment, persoanele înscrise vor beneficia, în plus, de încă un bilet GRATUIT! Pentru mai multe detalii despre eveniment, speakeri şi înregistrare, vă invităm să vă înscrieţi pe website-ul conferinţei.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO