Comunicate Energie

Casa pasivă Over4 va fi deschisă publicului în centrul Bucureştiului

Casa pasivă Over4 va fi deschisă publicului în centrul...
24.04.2019, 13:02 428

Echipa Over4 construieşte casa pasivă Over4, cu care va reprezenta România anul acesta la Solar Decathlon Europe, cea mai importantă competiţie internaţională de case solare la nivel european ce va avea loc în Ungaria în iulie 2019.  

Eficientă energetic, sustenabilă şi accesibilă financiar. Acestea sunt cele 3 elemente fundamentale care au stat la baza proiectării şi construcţiei casei Over4. Având o amprentă de 130 mp, produce de 3 ori mai multă energie decât consumă şi va fi certificată cu standardul Passive House, cel mai exigent standard de eficienţă energetică din lume. Este rezultatul muncii a unei echipe multidisciplinare de peste 50 de studenţi voluntari, din peste 5 domenii profesionale ce răspund prin proiectul Over4 unei probleme actuale importante: cum construieşti eficient, sustenabil şi cu costuri reduse.

Competiţia Solar Decathlon este considerată ”Olimpiada caselor solare” şi este cel mai important eveniment în domeniul arhitecturii şi construcţiilor la nivel mondial, cu peste 20 ediţii pe toate continentele de la prima ediţie din 2003 din SUA.

Ediţia din acest an a competiţiei Solar Decathlon va avea loc în iulie 2019 în Ungaria şi aduce la start 11 echipe din 10 ţări şi 4 continente. Fiecare echipă participantă are la dispoziţie 15 zile pentru a asambla şi pune în funcţiune locuinţele solare ce vor fi ulterior jurizate în cadrul a 10 probe, de la arhitectură, la eficienţă energetică şi până la comunicare şi sustenabilitate. În urma celor 10 probe se desemnează câştigătorii.

Proiectul Over4 reprezintă România la Solar Decathlon Europe 2019 cu prototipul Over4 - o casă solară, 100% electrică şi modulară, ce va fi transportată în 6 TIR-uri în Ungaria şi construită în doar 10 zile şi care îndeplineşte toate exigenţele în ceea ce priveşte confortul interior şi consumul de energie.

”Considerăm că tot efortul depus în ultimul an şi jumătate se încununează cu rezultatul mult aşteptat: un prototip inovator de locuinţă sustenabilă care răspunde tutor cerinţelor de confort, eficienţă energetică şi nevoilor actuale ale pieţei construcţiilor. Mulţumim universităţilor partenere, celor peste 50 de tineri pasionaţi implicaţi până în prezent şi celor peste 40 de parteneri cu sprijinul cărora am ajuns până în acest punct. Suntem şi mai motivaţi să ţinem steagul României pe podiumul competiţiei din Ungaria şi pentru asta căutăm parteneri cu care să asigurăm restul de 40% din bugetul total al proiectului.” a declarat Daniel Butucel, Responsabil Parteneriate şi Co-Fondatorul Proiectului Over4.

Înainte de competiţia Solar Decathlon, casa Over4 va fi asamblată şi deschisă publicului timp de 30 zile în centrul Bucureştiului, pe situl aflat la intersecţia dintre Bulevardul Unirii şi Nerva Traian. Evenimentul oficial de deschidere va avea loc miercuri, 15 mai şi va da startul perioadei de vizitare în care vor fi organizate tururi publice zilnice şi evenimente pe teme de eficienţă energetică şi dezvoltare sustenabilă.

Sunt aşteptaţi să o viziteze toţi cei interesaţi de domeniul construcţiilor sustenabile, mai ales cei care vor să-şi construiască sau achiziţioneze o locuinţă, întrucât casa Over4 este un exemplu practic care răspunde nevoilor actuale ale pieţei construcţiilor. De asemenea, cei interesaţi să afle mai multe detalii despre procesul de construcţie al casei sunt invitaţi pe situl de construcţie unde sunt aşteptaţi de voluntarii proiectului pentru discuţii tehnice.

Printre partnerii proiectului se numără: Makita, Glulam, ProBuilding, Kronospan, Knauf Insulation, NOD Makerspace, Valrom, Daikin, Aluprof, Hoval, Grohe, Romania Green Building Council.

Over4 este un ONG fondat de Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu” şi are ca scop derularea proiectului Over4 dar şi ale altor proiecte cu impact pozitiv din punct de vedere educaţional dar şi din punct de vedere al cercetării şi dezvoltării în domeniul construcţiilor sustenabile şi eficiente energetic. Proiectul funcţionează prin parteneriate strategice şi sponsorizari. Mai multe detalii despre echipă, proiect şi despre modul în care vă puteţi implica, găsiţi pe site-ul www.over4.org.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Nu ne asumăm în niciun fel răspunderea pentru conținutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru transmiterea acestora.

AFACERI DE LA ZERO