ZF Consultanta

Inspectoratul de Stat în Construcţii trece la Ministerul Dezvoltării

Inspectoratul de Stat în Construcţii trece la...

Autor: Mircea Comana

13.06.2014, 15:07 2960

Regulamentul de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 273/1994 a fost modificat recent prin Hotărârea Guvernului nr. 444/2014 publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 409 din data de 3 iunie 2014.

Dacă până în prezent, Regulamentul de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora (aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 273/1994), prevedea că la data terminării tuturor lucrărilor prevăzute în contract, executantul trebuia să notifice doar investitorul, odată cu intrarea în vigoare a acestor modificări, în termen de 3 zile de la primirea notificării investitorul are obligaţia, la rândul său, să notifice ISC pentru desemnarea unui reprezentant în comisia de recepţie. Procedura prevede, mai departe, ca ISC să transmită în termen de 3 zile de la primirea notificării desemnarea reprezentantului în respectiva comisie.

Astfel, comisiile de recepţie pentru construcţii şi pentru instalaţiile aferente vor fi alcătuite din cel puţin 5 membri, din care obligatoriu un reprezentant al investitorului, un reprezentant al administraţiei publice locale pe teritoriul căreia se află construcţia, iar ceilalţi vor fi specialişti în domeniu, dintre care unul poate fi reprezentantul ISC.

În schimb, pentru recepţia obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice, precum şi pentru obiectivele de investiţii constând în construcţii încadrate în categoria de importanţă A – „excepţională” şi B – „deosebită”, indiferent de sursele de finanţare ale acestora, prezenţa reprezentantului Inspectoratului de Stat în Construcţii – ISC este obligatorie.

O altă noutate adusă de HG 444/2014 este aceea potrivit căreia comisia de recepţie va verifica şi documentele doveditoare de la Inspectoratul de Stat în Construcţii care certifică plăţile efectuate, respectiv achitarea cotei de 0,1% (cheltuielile pentru controlul statului în amenajarea teritorială, urbanism şi autorizarea lucrărilor de construcţii) de către investitor, precum şi achitarea cotei de 0,70% lunare din cheltuielile de executare a construcţiilor şi a lucrărilor şi va dispune amânarea recepţiei în cazul lipsei acestei documentaţii sau dacă aceasta este incompletă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO