ZF Deschiderea de astăzi

Alexandru Voicu, Certinvest: Suntem pe final de ciclu economic şi asta înseamnă că psihologia investitorilor este întotdeauna pe muchie de cuţit. Uneori înclină spre pozitiv, alteori spre negativ. Avem mai multe cicluri de răzgândire emoţională a pieţei

11.08.2024, 21:01 Autor: Eduard Ivanovici

„Unele companii tech au în continuare un pricing foarte atractiv“  După scăderile semnificative din ultimele zile, pieţele s-au reîntors la randamentele afişate în luna mai  Un grad mai ridicat de volatilitate ar trebui să se transpună într-un comportament mai defensiv din partea participanţilor bursieri  „Investitorii nu au dreptate să se sperie, cred că trebuia să aibă puţin mai mult calm“.

Pieţele internaţionale de capital au început să recupereze uşor din scăderile înregistrate în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii pe fondul datelor economice slabe din Statele Unite, corecţiilor din industria tech, aprecierii înregistrate de yenul japonez şi potenţialei escaladări a conflictelor din Orientul Mijlociu.

În continuare, Alexandru Voicu, CEO al administratorului de fonduri mutuale Certinvest, se aşteaptă însă la stabilitate şi consolidare.

„Faptul că suntem pe final de ciclu economic înseamnă că psihologia investitorilor este pe muchie de cuţit şi uneori înclină spre pozitiv, alteori spre negativ. Avem mai multe cicluri de răzgândire emoţională a pieţei“, spune Alexandru Voicu.

Reprezentantul companiei de gestionare a investiţiilor a fost invitat la cea mai recentă ediţie a ZF Deschiderea de Astăzi, cea din 7 august. Emisiunea este transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe Spotify.

„Asta înseamnă o volatilitate mai mare, înseamnă că trebuie să ne poziţionăm uşor mai defensiv, să intrăm în sectoare mai rezistente la ciclul economic. Dar există şi câteva particularităţi. De exemplu, unele companii tech au în continuare un pricing foarte atractiv“, continuă CEO-ul.

Volatilitatea s-a instaurat masiv în pieţe la începutul săptămânii de tranzacţionare, în vreme ce investitorii se tem că Rezerva Federală (banca centrală americană) a aşteptat prea mult să scadă dobânzile la dolar şi ar putea arunca astfel economia SUA în recesiune. În acest context, indicele de volatilitate VIX – „indicele fricii“ de pe Wall Street – a explodat cu aproape 180% într-o singură zi, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani.

„Nu mă aştept la scăderi agresive în următoarele zile. Ne-am întors la nivelurile din luna mai a acestui an, deci nu vorbim de o tragedie în ceea ce priveşte randamentele pe burse“, adaugă Alexandru Voicu.

„Mă aştept la stabilitate şi consolidare, însă dacă piaţa aleargă puţin mai repede în faţa lesei lui Jay Powell (preşedintele Fed – n.r.), ar putea să fie uşor trasă înapoi“

După o scădere de 3,6% luni, cea mai accentuată din ultimii doi ani, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a crescut cu 0,65% în a doua şedinţă a săptămânii şi înregistra un avans de 0,9% în după-amiaza de ieri. Similar, indicele american S&P 500 a consemnat luni cea mai mare depreciere din septembrie 2022, urcând însă cu 1% marţi.

În ceea ce priveşte evoluţia recentă a pieţei americane, Alexandru Voicu argumentează că poate cel mai îngrijorător lucru a constat în faptul că Fed-ul a ancorat aşteptările investitorilor în indicatori economici extrem de volatili. În continuare, participanţii bursieri aşteaptă o întrunire inopinată a băncii centrale pentru reducerea dobânzii de referinţă cu 0,25% sau poate chiar cu 0,5%.

„Dacă aş fi fost în locul lor, aş fi scăzut dobânda de mai mult timp şi nu trebuiau să aibă un ciclu de scădere continuu, cum este în mod clasic.  Cred că suntem într-un scenariu economic inedit post-pandemie şi ar trebui să aplicăm şi politici inedite pentru a ne ajusta acestei perioade (...) Investitorii nu au dreptate să se sperie, cred că trebuiau să aibă puţin mai mult calm.“


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent